GURO ISTAD

I Holbergsallmenningen 7b, litt bortgjemt mellom to hus, ligger metallstøperiet K. Amundsen. Det originale skiltet henger fremdeles på døren, men innehaveren heter ikke lenger Amundsen. Nå heter han James Eves, og har drevet metallstøperiet siden 1995.

Men fra nyttår kan det tradisjonsrike støperiet forsvinne. Nye eiere av bygget vil kaste ut Eves.

Lokket inn i faget

— Det har vært metallstøperi her siden 1929. Minst, sier Eves.

— Amundsen overtok støperiet fra Tom Ingebrigtsen, forteller han.

Sønnene til Amundsen gikk i lære fra de var 14 år gamle, og tok over støperiet etter sin far.

Selv kom Eves inn i støperiet en dag i 1995, for å få tak i noen deler til en seilbåt han drev og bygde. Da var bare en av Amundsens sønner igjen her. Den andre hadde gått av med pensjon.

— «Jeg kan ikke gjøre jobben. Jeg skal stenge her», fortalte han meg da jeg kom inn, minnes australieren.

Eves ble lokket til å komme tilbake dagen etter for å se Amundsen støpe.

— Men han var en liten luring. Det trengtes to menn til å tømme digelen, og han ville ha hjelp til det, flirer Eves.

Han ble redningen den dagen, og hjalp den gamle støperen med digelen.

— Hvordan skulle du klart dette om jeg ikke var her, spurte jeg. «Å, jeg hadde vel spurt min kone eller stått ute på gaten her til noen kom forbi», svarte han. Sånn hadde han klart seg det siste året.

Eves ler. Den dagen ble starten på hans karriere som metallstøper. Han reiste til Oslo og begynte på linjen for gammel støpemetode på Teknologisk institutt for å lære seg gjørtlerfaget. Amundsen lærte ham gode fagtriks, og røpet den gamle og godt bevarte familiehemmeligheten om hvordan han skulle støpe flotte skipsklokker.

Vil kjempe

Verkstedet er fullt av figurer, skipsklokker, statuer, små pins, plaketter, dørhåndtak og mye annet. James Eves er gjørtler. Et nesten utdødd fag her til lands.

— En gjørtler lager modellen, støper i metall, og bearbeider til det ferdige produktet. Vi reparerer også gjenstander, forklarer han. Hele prosessen, med andre ord.

— Det er tolv personer som står registrerte som gjørtlere i dag. Men jeg vet bare om to andre som jobber som det i Norge.

Hvis Eves mister verkstedet sitt, kan det være slutten på en lang tradisjon i Holbergsallmenningen, og Bergen mister sin aller siste gjørtler.

— Den nye eieren har sagt at han vil sparke meg ut. Men da sa jeg at «jeg skal slåss mot deg».

Australieren har ennå ikke gitt opp håpet, selv om utkastelsesdatoen er satt til 1. januar 2005. Norsk handverksutvikling, som arbeider for å sikre og føre videre håndverkstradisjonen, har engasjert seg i saken. De vil forsøke å overtale den nye huseieren til å la Eves få drive støperiet videre. Alternativt vil de hjelpe ham å finne et nytt sted å være.

— Eves er en av få igjen i landet som driver som gjørtler. Det er høy kvalitet på arbeidet hans. Det er viktig å føre yrket videre, og den beste måten å gjøre det på, er ved å holde det i hevd, ikke putte det inn på et museum, mener spesialrådgiver i Norsk handverksutvikling, Atle Ove Martinussen.

TRADISJONSRIKT: Gjørtler og metallstøper James Eves har drevet støperiet K. Amundsen siden 1995. Verkstedet har eksistert på Holbergsallmenningen siden senest 1929. Ved nyttår kan det være slutt på det tradisjonsrike verkstedet.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG