På bare seks måneder har Johs. Lunde Marine Group dermed solgt samtlige av det store båtlageret som medvirket til at Henrik J. Askviks Sønner gikk konkurs i fjor høst.

— I forrige uke hadde vi 20 båter igjen, men siden da har vi solgt seks-sju båter og ennå er det ikke lørdag som er vår beste salgsdag. Jeg regner med at vi er helt utsolgt i løpet av neste uke, sier konserndirektør Roger Simmenes i Johs Lunde Marine Group.

- Har tjent penger

Ifølge Simmenes har selskapet omsatt Askeladden-båter for mellom 80 og 90 millioner kroner siden januar.

— Prisene har gått ned 20-25 prosent siden fjoråret på denne type båter. Likevel har vi tjent penger ettersom det var et konkursbo vi kjøpte, forteller konserndirektøren til bt.no.

Han legger likevel ikke skjul på at selskapet måtte gjøre en del nedskrivninger fra fjoråret.

Simmenes fryktet også å sitte igjen med et stort lager av Askeladden-båter utover høsten og at de måtte foreta seg noe drastisk for å få ned varelageret. Den bekymringen slipper han nå.

Prisbevisste kunder

Bransjen har imidlertid merket at det er tyngre å selge båter denne sesongen i forhold til tidligere år.

— Kundene er mer prisbevisste og mens de tidligere signerte kontrakt etter første besøk i butikken, kommer de gjerne innom både tre og fire ganger før de bestemmer seg nå. Det ligger mye mer arbeid bak hvert salg, ifølge Simmenes.

Samarbeidet strandet

Johs Lunde Group ønsket i vinter å inngå samarbeid med Henrik Askvik og sønner og bli forhandler av Askeladden. Dette blir det ikke noe av. - De ønsket ikke samarbeid med oss og valgte sitt gamle forhandlerapparat i stedet.

Selskapet har derfor inngått en avtale med Askeladdens konkurrent i Sverige, Ryds som produserer små og mellomstore båter.

Askeladden-salget overrasker

Henrik Askvik i Henrik J. Askviks sønner, sier han i vinter var overrasket over at salget av konkursboet gikk så godt. - Men nå når sommeren kom og folk vil på sjøen, har vi sett at markedet har kommet i gang.

Han bekrefter at båtprodusenten på Os har valgt å samarbeide med sine gamle forhandlere. - I tillegg har vi fått en rekke nye forhandlerledd gjennom avtalen med Suzuki, opplyser Askvik.

Siden gjenoppstarten i forrige måned, har båtprodusenten levert mellom 35 og 40 båter. Totalt er staben på 35 ansatte og Henrik Askvik regner med å utvide til 45 ansatte i løpet av høsten.

Går alt etter planen vil det bli produsert 500 Askeladden-båter årlig.

— Vi ser at det er mindre og mellomstore båter som går unna, forteller Askvik som legger til at selskapet er klar til å produsere større båter. Men han har liten tro på at det skjer det første året.