Fra 2008 til 2009 syntes vestlendingene å ha vært litt mer giftelystne enn landsgjennomsnittet, som har gått ned, ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Stadig flere nordmenn velger seg utlandet når løftene om troskap skal gis. Ingvild og Thomas Øvstedal er et av disse parene.

Gikk ned på kne

Hjemme i Fyllingsdalen sitter Thomas Øvstedal og smiler mildt mens han gynger lett på syv uker gamle Nias. Småen lå allerede i mors mage da hun bestilte brudekjole, men det visste hun ikke da.

Ekstrem-metallmusikeren fra Svelgen, nå vokalist i bandet Cor Scorpii, møtte Ingvild fra Førde i 2005 da de studerte i Sogndal. Begge var aktive sangere i bandmiljøet. Han fikk henne med på en demoinnspilling for bandet han da spilte i. Det var første gang de snakket sammen, og det ble øyeblikkelig kjemi. Men Ingvild flyttet til Bergen i 2006, og det ble avstandsforhold.

— Inntil jeg dro til Bergen og tvang meg på kollektivet hennes, flirer han.

— Han kom på besøk til Bergen en helg, og reiste aldri igjen, fortsetter hun.

Paret kjøpte leilighet og snakket etter hvert om å gifte seg. Thomas bestemte seg for å markere det ordentlig, og da paret var vel hjemme etter å ha feiret overgangen til år 2009, åpnet han en Champagne-flaske og gikk ned på kne.

Det ble ikke for dyrt

Kirkebryllup var ikke aktuelt, og Tinghuset kunne ikke bli en god nok markering av begivenheten.

— For mange er det greit å gifte seg der, men vi synes Tinghuset har «ekspressbryllup», synes Ingvild, og Thomas er enig:

— Samlebånd. Når vi først skulle gifte oss, ville vi gjøre noe av det.

De bestilte tid på ambassaden i Stockholm, men syntes det så litt kjedelig ut da de fant bilder derfra.

Tilfeldig leste de en avisartikkel om innspillingsstedet av filmen «Tre nøtter for Askepott». Et vakkert slott med historie tilbake til 1589, i omgivelser med store frodige gressletter, fanget deres interesse. De sporet det opp. Trodde egentlig at det ville bli for dyrt, men spurte nå likevel. Var det mulig å feire bryllup der? Det var det, og prisen var overkommelig: Ca. 45.000 kroner for opphold i tre netter og mat (utenom drikke) for 14 personer.

— Slottet ordnet også alt det praktiske for oss, opplyser Ingvild.

Kuttet flaskehals med sabel

Vielsen fant sted i en vakker hall på slottet Zamec Knezice. Omgitt av mørkt vakkert treverk, høyreiste vinduer og en stor flott lysekrone i taket, førte brudens far henne frem til brudgommen. Områdets borgermester sto for seremonien, med hjelp av en tolk.

— Det var veldig høytidelig, minnes paret.

— Da vi etterpå skulle inn til bryllupsmiddagen, ble vi møtt av tjenere, beretter Thomas.

— Som kappet flaskehalsen på Champagne-flaskene med sabel, fullfører Ingvild.

Paret understreker at de begge har tette bånd til sine familier.

— Vi hadde nok ikke gjort dette hvis vi ikke hadde fått familiene med, fastslår hun.

— De måtte betale reisen selv, men vi sa vi ikke ville ha bryllupsgave, at vi i stedet ønsket at de skulle dele opplevelsen med oss. Alle satte himmel og jord i bevegelse for å kunne reise, forteller han.

Ved å reise bort sammen fikk familiene bli kjent med hverandre på en helt annen måte enn ved bryllupsfeiring i Norge, konkluderer paret.

Thomas og Ingvilds har følgende bryllupstips:

  • Tør å gjøre noe annerledes.
  • Gå for opplevelsen, ikke tradisjonen. Mange er kanskje bundet av tradisjoner, og hva andre folk forventer.
  • Hvis bryllupet blir for stort rekker man knapt å hilse på alle gjestene. Hva er ditt drømmebryllup? Skriv gjerne en kommentar.
Brekke Eirik