Like over midnatt fikk 110-sentralen i Hordaland melding om svilukt i bygningen som huser Victoria Hotell i Kong Oscars gate 29 i Bergen sentrum.

Flere enheter fra brannvesenet, politiet og ambulansetjenesten var raskt på stedet.

Evakuerte

— Vi tømmer hotellet for gjester. Brannfolk i tredje etasje meldte klokken 00.05 at det lukter brann, men det er ennå ikke påvist verken røyk eller åpen flamme, opplyste vaktkommandør Ronny Karlsen ved 110-sentralen i Hordaland like etter at alarmen gikk.

— Vi teller nå opp de evakuerte gjestene og sammenligner med hotellets lister, opplyste operasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt.

Kronen sier at brannfolk startet arbeidet med å bryte opp et gulv i jakten på en mulig brann.

Sigarett var synderen

Like etter klokken 00.30 ble imidlertid mysteriet løst:

— Kilden til svilukten var trolig en sigarett som lå og ulmet i en blomsterpotte på bakplassen, sier politiets innsatslder, Ivar Kvant.

Brigadeleder Frode Bruknapp i Bergen brannvesen sier at den første nødmeldingen var alarmerende.

— Vi tok ingen sjanser, og rykket ut med store styrker. Da vi gikk inn i hotellbygningen, kjente vi en svært unormal lykt mellom andre og tredje etasje. Vi antok at det kunne være en brann som ulmet under gulvet, men der viste det seg å være betong, sier brigadelederen, som er glad for å kunne rapportere at utrykningen endte godt.

— Kilden til svilukten var altså en stor, hvit blomsterpotte i plast. Det er ikke godt å si hva som har vært oppi den. Potten hadde smeltet i små biter da vi fant den, sier Bruknapp videre.

Kjente sterk bållukt

Gjestene som meldte fra om brannen forteller til BT at de skulle ta seg en røyk før de gikk til sengs. Da kjente de en sterk bållukt i fjerde etasje. De tok heisen videre nedover i bygget. Der var lukten enda sterkere.

Da bestemte de seg for å varsle brannvesenet.

Kong Oscars gate ble stengt for trafikk for å gjøre nødetatenes arbeid lettere.

Ved 01-tiden natt til tirsdag ble gaten åpnet for normal ferdsel igjen.