Brannvesenet har lørdag formiddag fått kontroll over brannen ved Vandaskog skule i Sveio, og driver etterslukking i området.

Meldingen om brann i den nedlagte skolen kom klokken 06.22. Flammene spredde seg raskt i terrenget, over en vei og truet bebyggelse i området. 20 hus i området rundt skolen sørvest i kommunen ble evakuert. Politiet var på stedet klokken 06.45, og gikk fra dør til dør for å vekke folk.

De vurderte deretter fortløpende om flere hus skulle evakueres.

Så ingen ild

Rikhard Stokkenes (40) er en av beboerne som ble evakuert fr Lyngholmvegen ved Vandaskog, sammen med sin kone. Parets tre barn var ikke hjemme.

EVAKUERT: Rikhard Stokkenes
OVE A. OLDERKJÆR

— Vi ble vekt omtrent halv åtte av en telefon fra svigerfar. På grunn av vindretningen så vi ingen grunn til panikk. Vi så ingen ild eller kjente røyklukt. Men vi tok likevel med lommebok, album, skoleranslar og musikkinstrumentene til ungene og forlot huset, sier Stokkenes.De evakuerte samlet seg på kommunehuset i Sveio.

Tenkte på Flatanger

På kommunehuset er også ordfører Ruth Eriksen, som forteller at hun så for seg bildene fra storbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag med det samme hun ble vekket med melding om brannen.

— Jeg fikk en skikkelig støkk, sier ordføreren, som skryter over Sveio brannvesen sin innsats.

Stokkenes er glad for at de ble evakuerte.

— Det får en til å tenke over hvordan man bør opptre i slike situasjoner, sier han.

I tillegg til beboerne i de 20 nærmeste husene, ble også beboere på Lyngholmen varslet om at de måtte holde seg klare for evakuering om det ble nødvendig.

Ved 9-tiden hadde brannvesenet kontroll på brannen.

bilde2.JPG
TOR ANDRE JOHANESSEN

— Etterslukkingsarbeidet vil fortsette utover dagen. Brannvesenet er på stedet og har beredskap, skriver politiet i en pressemelding.

Slukkingsarbeidet ble ifølge brannmester Jarle Erdalsdal forenklet av at terrenget i området tidligere har vært brukt av brannvesenet til øvelser - nettopp på slukking av slike branner.

— Det var dermed relativt nedbrent fra før, sier han.

Om lag 100 mål har brent i terrenget rundt skolen, opplyser politiet.

Meldt fra skip

Brannen startet i den nedlagte skolebygningen på Vandaskog og meldt klokken 06.22. Det var et skip som passerte ute i havet som meldte om flammene.

Skolen, som blir brukt som forsamlingshus, er nå helt nedbrent.

Brannvesenet var avventende til å nærme seg skolebygget, fordi de hadde opplysninger om at det skulle befinne seg en gassflaske der.

BRANNMESTER: Jarle Erdalsdal
OVE A. OLDERKJÆR

— Det viste seg å være oksygen, sier brannmester Jarle Erdalsdal, som i sin tid selv har vært både elev, lærer og rektor på Vandaskog skule.

Brannårsaken er foreløpig ikke kjent.

— Politiet vil nå starte etterforskning, skriver stabssjef Edgar Mannes i en pressemelding.

Brannvesenet i Haugaland og Sunnhordland har rykket ut med alt tilgjengelig mannnskap. Til sammen 35 brannmannskap, 33 fra Sveio brannvesen og 2 fra Haugesund brannvesen deltok i arbeidet.

Sivilforsvaret ble også tilkalt.

Stor skogbrannfare

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Hordaland, der de advarer mot stor fare for skog-, gress- og lyngbrann i områder uten snø. Det er også varslet periodevis liten storm utsatte steder lørdag.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt oppfordrer folk til å ta hensyn til den store skogbrannfaren.

— Det er stor brannfare i hele politidistriktet. Totalforbruk mot bruk av åpen ild utendørs. Lite nedbør og mye vind skaper utfordringer, skriver operasjonssentralen på Twitter.

SLUKKET: Brannvesenet fikk kontroll på brannen som startet i en nedlagt skole på Sveio i 9-tiden lørdag morgen.
OVE A. OLDERKJÆR