EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bt.no

Muggsoppen Stachybotrys er en sinnatagg som fremkaller allergi, irriterer slimhinner og kan gi nevrologiske symptomer som trøtthet, hodepine og konsentrasjonsvansker.— Så var det altså ikke vi som bare var sytete. Vi er glade for at det nå gjøres noe, sier kontorsjef Mette Dalhaug Bjordal og verneombud Anne Misje ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie. Ni til helseundersøkelse Ni ansatte ved instituttet er evakuert til nye lokaler fra kontorene og ekspedisjonen i kjelleren og første etasje.Nå skal de helseundersøkes, etter at de i lengre tid har merket luftveisplager med tette neser og forkjølelse, hodepine, rennende øyne, kløe, hoste og svimmelhet. Det er avdekket at veggene i første etasje i Sydnesplass 13 har forekomster av den sinte muggsoppen, som trives i fuktige miljø . - Jeg har vært forkjølet to ganger i måneden, og vært plaget med bihulebetennelse. Det er langt utover det vanlige, sier kontorsjefen. Siden tidlig i vinter har hun ved gjentatte anledninger bedt Universitetet om å gjennomføre målinger av inneluften. Men det skjedde lite før nylig tiltrådt verneombud Anne Misje var på verneombudskurs. - En mikrobiolog fortalte om symptomer på helseplager fra muggsopp. Jeg fikk en idi om at det kunne være tilfelle hos oss, sier Misje. - En sint type hussopp Målingene som ble satt i gang avslørte synderen. Denne uken har ansatte vært på informasjonsmøte om soppangrepet. - Vi ser svært alvorlig på dette, og vil undersøke alle som mener de har helseplager, sier bedriftslege Knut Rasmus Kyvik ved Universitetet i Bergen.Han karakteriserer stachybotrys-soppen som "sintere enn vanlig muggsopp". Listen over helseplager er lang.- Det besynderlige er den også kan gi diffuse nevrologiske symptomer som trøtthet og hodepine. Plagene er forbigående. Men vi kan ikke utelukke noe, og ønsker å sjekke dette, sier bedriftslegen. Undersøker Sydneskvartalet Universitetet setter nå i gang sopp-undersøkelser av de fire byggene i kvartalet ved Sydnesplass og Øysteins gate.- Vi gjør en systematisk måling for å finne omfanget og kildene, sier avdelingsdirektør Martha Knapskog Skauge ved Eiendomsavdelingen.Hun avviser at avdelingen har tatt signaler om helseplager fra de ansatte lite alvorlig, inntil soppfunnet.- Vi må vite hva vi skal lete etter. Slike ting kan skje i fuktig klima på Vestlandet, sier hun.- Det kan komme i både nye og gamle bygninger.

fakta/unngå muggsopp* Selv om mange muggsopper er harmløse: Aksepter ikke fukt og mugg i huset. Lekkasjer og skader bør utbedres raskt.* Moderne husholdning har gitt nye og flere fuktkilder, som vaskemaskiner, tørketromler (uten kondenssystem) badstuer og luftfuktere. Vær oppmerksom på lekkasjer.* Ved nybygging i fuktig klima: Godta ikke at regnvåte materialer bygges inn i vegger og tak. Det er slurvete håndverk.* Nyere hus er svært tette. Husk å lufte ut fuktighet.

SOPPALARM: Verneombud Anne Misje (t.v.) og kontorsjef Mette Dalhaug Bjordal har stengt ni kontorer, som alle sto ferdig nyoppusset i fjor. Foto: Marianne Hansen