KLM har innstilt alle sine flyginger til mellom Bergen og Amsterdam i dag. Lufthansa sender heller ikke fly fra Frankfurt før tidligst ut på dagen i morgen.

— Det har sammenheng med at Schipol i Amsterdam og flyplassen i Frankfurt har vært helt stengt i flere dager. Når det nå er tillatt å fly derfra igjen, prioriterer flyselskapene å få i gang hovedrutene sine aller først. Bergen står ikke øverst på den listen, sier terminal- og markedssjef Alf Sognefest på Flesland.

Mot normalt i morgen

— Dessuten har det ikke vært hangarplass på disse flyplassene til alle flyene som er satt på bakken. Da tar det ekstra tid å koble opp igjen alt det elektriske på flyene, legger han til. På Flesland har flyselskapene prioritert å få i gang igjen ruten mellom Oslo og Bergen.

— Men en del av utenriksflygingene er også gjenopptatt. Vi håper på en mer normal drift allerede fra i morgen, sier Sognefest.

Kamp om flysetene

Flyforbudet i Europa har også rammet store deler av trafikken til og fra de andre kontinentene. Det har resultert i en opphopning av passasjerer, og kamp om å få plass på flyene de nærmeste dagene og ukene.

Fra Australia til Europa blir flygingene gjenopptatt fra i morgen. Ledige flyseter er imidlertid knapt å oppdrive før i midten av mai. Det er også stor plassetterspørsel på flightene mellom Europa og USA de den nærmeste tiden.