— Det er ingen kjent relasjon mellom de skadde og gjerningsmannen, sier politiadvokat Janne Heltne på en pressekonferanse på politistasjonen i Bergen mandag formiddag.

Tre personer ble ved 03.15-tiden natt til mandag knivstukket utenfor Finnegan's Irish Pub i Christian Michelsens gate i Bergen sentrum.

To 34 år gamle menn ble kritisk skadet. Den tredje mannen, en dørvakt, gikk med stikksikker vest og ble ikke fysisk skadet.

Ofrene fra Øst-Europa

De to 34-åringene er ifølge Heltne begge østeuropeere, som er bosatt i Bergen.

Ingen er foreløpig pågrepet i saken, og politiet gikk mandag formiddag ut med et signalement av gjerningsmannen.

ETTERLYSER VITNER: Politiadvokat Janne Heltne.

Han skal ha nordafrikansk utseende, og var iført et hodeplagg, muligens en sixpence. Vitner mener han også kan ha vært iført en åpen skjorte, ifølge Heltne.

— Vi har ingen kjent identitet på ham, kun dette signalementet, sier Heltne.

- Krangel på Rick's

Det skal etter det politiet kjenner til ha vært en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og ofrene inne på utestedet Rick's før knivstikkingen. Politiet ber nå vitner til dette opptrinnet om å ta kontakt.

— Vi mener gjerningspersonen har vært inne på Rick's. Vi vil gjerne komme i kontakt med vitner, både som har vært der inne, og som kan ha sett noe i forbindelse med hendelsene utenfor utestedet, sier Heltne.

Etter knivstikkingen skal gjerningsmannen ha løpt fra stedet, før han skal ha forsvunnet i en bil. Politiet har fått vitnebeskrivelser av bilen, inkludert deler av registreringsnummeret.

— Vi mener vi skal klare å identifisere bilen ut fra den informasjonen vi har fått, sier politiadvokaten.

Utenfor livsfare

Politiet har ikke funnet noe våpen som knyttes til knivstikkingen. De etterforsker nå saken bredt, opplyser Heltne. Rundt ti vitner er så langt avhørt, og flere vil gi sine forklaringer i løpet av dagen. I tillegg vil overvåkingsvideo fra området bli samlet inn.

De to skadde mennene er mandag morgen utenfor livsfare, ifølge politiet. Den ene ble stukket i brystet, nær hjerteregionen, mens den andre ble påført stikkskader i siden.

— De er blitt operert, og er så langt ikke avhørt. Det vil skje så snart de er i stand til det, sier Heltne.

- Hisset på seg folk

Ifølge daglig leder Tom Greni ved utestedet Rick's, startet det hele da at en gjest ble geleidet ut av lokalet, etter å ha oppført seg upassende mot en bartender. Denne personen, som opplyses å være marokkaner, satte seg rolig ned på en benk etter å ha blitt bortvist, forteller Greni.

— Så dukket plutselig broren hans opp, og begynte å erte på seg tilfeldige forbipasserende utenfor Rick's. Han løp opp og ned trappene til Finnegan's, og virket helt «galen». Han viftet også med en kniv, sier Greni, som har fått hendelsesforløpet beskrevet av ansatte som var til stede.

En gruppe bulgarere skal så ha kommet til, og havnet i det som beskrives som et masseslagsmål med knivmannen og flere andre personer fra hans miljø.

- Tar situasjonen pent

I tumultene ble to av dem alvorlig knivskadet, mens dørvakten slapp unna med skrekken.

— Vår vakt ble reddet av vesten. Han ble ikke skadet, og har sagt til meg i ettertid at det er sånt som skjer. Han har tatt situasjonen pent, sier Greni.

BT har vært i kontakt med den aktuelle dørvakten, men han ønsker ikke å kommentere hendelsen.

— Selv om det er utrolig sjelden at sånt skjer på Rick's, så er risikoen alltid der. Det er nettopp derfor våre vakter går med knivvest, sier Greni.