• Informasjonsopplegget her er helt pyton, sier en av de evakuerte på Skålvik til bt.no.

Lørdag kveld ble en rekke familier i Skålvik-området evakuert. Søndag morgen meldte imidlertid politiet at brannen var så og si slukket.

— Vi har fått beskjed om at huset vårt ble reddet. Men da vi dro tilbake i formiddag etter at brannen ble meldt slukket, ble vi stanset ved Møvik. Brannen er ikke slukket likevel. Vi har spurt, men får ikke noe svar på når vi kan flytte tilbake. Vi får heller ikke vite hvor vi skal henvende oss. De ba oss ringe politiet, men da jeg ringte 110 visste de ingenting.

En nabo i Skålvik forteller en liknende historie.

— Vi fikk ikke vite noe da vi ble evakuert. Men i dag kjørte vi tilbake. Da sa vaktmannskapet at vi bare kunne flytte hjem igjen. Så vi dro hjem i dag. Her er alt utbrent. All skog, lyng og gress rundt huset vårt er brent ned. Men huset står. VI har vært kjempeheldig. Men det har blusset opp igjen ikke langt unna.

— Hvordan vet du at du har fått lov til å flytte hjem igjen?

— Vi fikk lov av dem som stod ved veisperringene. Men det virker ikke som om de ulike vaktpostene ved veisperringene er helt samordnet.

Anbefaler media Willy Sørensen i kriseledelsen i Fjell sier at folk må holde seg oppdatert via media, som Vestnytt, BT og Radio Sotra og Kystradioen skal også informere løpene om situasjonen.

Hovedkilden til informasjon er nettsidene til Fjell kommune. Den har vært litt ustabil og har i perioder vært ute av drift grunnet stor pågang.

Sørensen forteller at kommunen er blitt nedringt av folk som føler seg truet av brannen.

43 evakuerte fra Mørvik og Skålvik har valgt å ta seg inn ved Ågotnes hotell og Sraume Bu og servicesenter. Hvor mange som har valgt å dra til venner og bekjente vet han ikke.

— Da vi evakuerte var vi opptatt med å tømme husene og talte ikke antall evakuerte, sier han.

De som er innkvartert på hotellet og servicesenteret får løpende informasjon fra kommunen.

— Vi sitter her med en dame fra kommunen og det går knirkefritt, sier Mørvik.

Knappskog skole stengt

Han forteller at 15-20 personer som er på Ågotnes hotell er blitt innkvartert og fått god mat.

— Noen har tatt sjansen på å dra hjem, men jeg vil heller vente til vi får endelig klarsignal, sier han.

— Jeg håper at det ikke blir mer enn et par timer til, og at vi ikke må bli her en natt til.

En ting er uansett klart. Elevene på Knappskog skole kan ta fri mandag. Skolen er nemlig i bruk som koordineringssentral i forbindelse med slukningsarbeidet.

Stian A. Larsen
Stian A. Larsen