• Det er ikke penger det står på når det gjelder tilbud til de unge, men foreldre som bryr seg, sier Erling Birkeland.

INA DYRKOLBOTN

Etter reportasjen om ungdom som «henger» i BT sist mandag, har det ikke manglet på respons. Det meste går ut på at foreldrene må ta ansvar.

Erling Birkeland er en av fem foreldre som dro i gang et ungdomstilbud på Smørås/Apeltun. De fikk kommunen med.

— Det ble bygget sykkelkrossbane, satt opp basketstativ, laget skateboardbane og en barne og ungdomskafé. Det første året var det en kjempesuksess, forteller Birkeland.

Fana bydel og Idrettsavdelingen stilte med midler. Problemet var at de ikke fikk andre foreldre til å være med på dette.

— Jeg tok kontakt med mange foreldre for å få hjelp til ungdomsaktivitetene. Hvis flere hadde stilt opp, ville det ha blitt noen timer i løpet av året på hver enkelt. Jeg fikk ja fra to stykker, sier Birkeland.

Nå er kafeen foreløpig nedlagt, skateboardbanen har vært vekke i over ett år. Ingen foreldre ønsket å høre lyden fra den, og det ble hele tiden protester.

— Vi måtte også returnere tjue tusen kroner til kommunen som vi hadde fått til kafeen, da det var ingen voksne som stilte opp, sier Birkeland.

Han mener det er trist at ungdommen slenger rundt når det offentlige stiller lokale og penger til disposisjon.

— En kan ikke forvente at det offentlige også skal betale alle vakter og aktivitører til slike tilbud. Det som mangler er rett og slett foreldre som ønsker å stille opp for ungdommen. Alt handler om menneskelige ressurser. Foreldre stiller gjerne opp når det gjelder fotball, håndball og speider'n, men når det er ikke-organisert fritid gidder de ikke, avslutter Birkeland.

FAKSIMILE: Bergens Tidende tirsdag 19.november.