• Vi er alle dypt såret, og som imam må jeg bruke mye tid og energi på å roe gemyttene, særlig blant de unge muslimene her i Bergen!

Mild og vennlig, men med alvorlig mine forteller imam M. Azeem om den krevende oppgaven han har i disse dager. Karikaturtegningene av profeten Muhammed har skapt minst like stor harme blant muslimer her i byen som andre steder.

Det fikk også Bergens Tidendes medarbeidere erfare på nært hold da vi overvar fredagsbønnen i moskeen på Nøstet. Etter den vel halvtimelange bønnestunden på engelsk og arabisk, ble vi omringet av unge og eldre som ikke la fingrene imellom da de fortalte hvor indignert de var.

Like før hadde imam M. Azeem avsluttet bønnestunden med en inntrengende appell på norsk:

«Vis tålmodighet, alle muslimer, etter det som er skjedd den siste uken!»

Maner til sindighet

— Ja, min oppgave er å mane til sindighet og ro. Vi som er imamer har fått mange henvendelser fra studenter, elever og andre ungdommer som spør oss om råd om hvordan de skal opptre. I løpet av helgen skal en komité som representerer alle muslimske foreninger i Hordaland komme med en felles, offisiell uttalelse, sier imamen i en kort kommentar til BT.

— Det er helt forståelig at de unge er sinte, men i denne situasjonen må vi forsøke å bygge bro mellom muslimer og andre religiøse grupper, fortsetter imamen som er fra Pakistan, men har bodd i Norge i ti år.

Nestlederen i Bergen Moské er mer direkte og sier at grensen (the red line) er overskredet. Det har vært flere overtramp med simple tegninger også tidligere, men de tegningene som nå har vært offentliggjort er et hakk verre.

— Dere må da forstå hvor krenkende dette er, og ikke minst hvor farlig situasjonen kan bli, hvis ikke dette stanses!

Offisiell unnskyldning

En middelaldrende herre, som er lege, er enda mer oppøst. Han er redd for hva som kan skje, for det er alt annet enn lett å roe ned de unge. Han har selv en sønn som har reagert med voldsomt sinne.

— Jeg trives her og ønsker å bli integrert, men det er vanskelig å kontrollere følelsene når vi blir så inderlig krenket! sier legen.

— Vi gir oss ikke før vi får en offisiell unnskyldning fra den norske regjeringen. Dere har undervurdert oss. De avskyelige tegningene av Muhammed er utelukkende laget for å provosere. Og nå ser vi at dette sprer seg til flere land i Europa, sier en ung gutt på klingende bergensk.

En kvinne som dukker opp ved utgangen etter fredagsbønnen har også en inntrengende oppfordring:

— Dere må skrive mer om overgrepene mot folk i Pakistan og Irak. Vi må unngå at terroren sprer seg, og da må man diskutere årsaken til at det skapes terrorister, sier kvinnen som også er lege.

BØNNESTUND: Omkring 300 muslimer var samlet til fredagsbønnen i Bergen Moské på Nøstet. Etter den halvtimelange bønnestunden ga de tydelig uttrykk for hvor krenket de føler seg over Muhammed-tegningene.
JAN M. LILLEBØ
APPELL: - Vis tålmodighet, alle muslimer, etter det som er skjedd den sisteuken, sa imam M. Azeem til de fremmøtte.
JAN M. LILLEBØ