• Det er forbudt å fyre opp, men folk gjør det likevel, sier operasjonsleder.

I 15-tiden lørdag kom det inn meldinger om to parallelle branner i Hordaland:

  • I Stølen i Alversundmeldteennaboom røyk i et nabohus og en alarm som piper.
  • I Fana tok det fyri enterrasse i Dyrhaugen, etter en brann i gress og kratt i området. Politiet fryktet at Fana-brannen kunne true flere hus i det tettbebygde boligområdet. Der hadde en nabo tent på noe gress i hagen. Det kom ut av kontroll og brannen spredte seg raskt oppover den bratte fjellsiden til naboens hus, som ikke var hjemme. På altanen dere var deler av altanen delvis avsvidd i ettermiddag.
SLUKKET: Det brant kraftig oppover mot dette huset. Altanen var delvis avsvidd. Her etterslukker Bergen brannvesen.
TORUNN AARØY

— Det gikk fryktelig fort, forteller naboer til BT.

— De som tente på gresset i hagen sin vil bli anmeldt og ilagt en bot, sier vakthavende brannsjef Frode Bødtker i Bergen brannvesen.

Ved 15.30-tiden ble brannen meldt slukket, bekrefter vaktkommandør Torkjell Helle i Bergen brannvesen.

Har anmeldt fem personer i dag

Politiet hadde ved 17-tiden lørdag opprettet fem ulike saker, etter at privatpersoner har sørget for åpen ild.

— Det hjelper ikke å si at man står ved siden av og passer på. Vi reagerer uansett. Også om det er noe hageavfall som skal brennes. Så tørt som det nå kan ikke folk ta noen sjanser, sier operasjonsleder Hans-Eirik Thue i Hordaland politidistrikt.

I Bergen kommune ble det fra tirsdag 19. mars fremskyndet forbud mot å gjøre bruk av ild utendørs. Til vanlig blir forbudet innført fra 15. april.

- Kraftig tørrkoking

Fem minutter senere var dramatikken også over i Alversund.

— Det var snakk om en «kraftig tørrkoking». Altså var det ikke flammer løs, men det var kraftig røykutvikling, sier Helle.

Han har ikke fått tilbakemelding om personskade knyttet til tørrkokingen i Alversund.

Fem branner lørdag

Tidlligere på dagen var det to branner i Os utenfor Bergen. Klokken 13.50 fikk politiet melding om en brann på Kuhnle, der tre mål ble svidd av.

Klokken 14.39 kom det melding om en bråtebrann ute av kontroll på Gåssand på Søfteland. Den var på cirka 100 kvadratmeter. Tipserne klarte å slukke brannen før brannfolkene kom frem.

Dessuten forårsaket barn en liten brann på hageflekk på Landås i Bergen tidligere på dagen.

Kan få bot

Dette er bare de siste i en lang rekke av gress- og bråtebranner i Hordaland i mars, og flere kommuner, blant dem Bergen, har innført forbud om å tenne åpen ild.

— Vi oppretter sak i alle tilfellene hvor det er branner. Så vil etterforskningen vise om det er grunnlag for å gå videre, sier operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidstrikt.

De involverte risikerer bot. Gjesdal sier at det er opp til juristen å vurdere størrelsen, men i Nordhordland har brannsjefen snakket om 10.000 kroner i forelegg.

«Folk gjør det likevel»

Operasjonslederen kan foreløpig ikke bekrefte at noen av lørdagens branner er menneskeskapt, unntatt brannen på Landås som er avklart med foreldrene.

— Det er forbudt å fyre opp, men folk gjør det likevel. Brannvesenet kjører i skytteltrafikk. Man må ikke ta seg til rette, sier Gjesdal.

- Er det ikke rimelig å si at de fleste burde ha fått med seg forbudet nå?

— Ja.

PS! Også i Sogn og Fjordane måtte brannvesenet i aksjon lørdag ettermiddag, etter melding om gressbrann på Engen i Guddalen. Et uthus og bordkledningen på en hytte ble skadet. Brannen, som ble meldt klokken 14.40, er nå under kontroll.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post