• Da jeg fikk den beskjeden var det gått så lang tid at jeg taklet det, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter. I da føler han stort ansvar for Afghanistan-veteraner.

— PLO-soldaten vi skjøt døde i ambulansen på vei til sykehuset. Han blødde i hjel, forteller 52-åringen.

I disse dager vender mange norske Afghanistan-veteraner hjem etter å ha avsluttet den norske innsatsen i det krigsherjede landet. Stortingsrepresentanten Hagesæter vet bedre enn mange hva de har vært igjennom.

— Jeg føler jeg som stortingsrepresentant har et ansvar for dem som må ta liv i Afghanistan. Det er Storting og regjering som har bedt dem dra dit og gjøre en jobb. De kommer i situasjoner der de må ta liv og risikere sitt eget, sier Hagesæter. Det har også stortingsrepresentanten selv gjort.

- Du tenker ikke

Som 20-åring ble Hagesæter en del av den norske kontingenten i Libanon. Norge var et av de første landende som meldte seg til tjeneste da FN i 1978 valgte å sende fredsbevarende styrker til regionen. Selv om Norge hadde deltatt under FN-flagg tidligere, i Egypt og i Kongo, var det i Sør-Libanon norske styrker virkelig kom i kamp. Her mistet de også mange egne soldater.

Oppgaven Hagesæter og hans medsoldater hadde i Libanon, var å holde en nøytral sone mellom den kristne SLA-militsen til general Haddad - støttet av Israel, og PLO-styrkene - støttet av Syria.

Bare tre måneder etter at han var kommet til Norbatt 6, opplevde Hagesæter sin mest dramatiske episode.

En observasjonspost hadde sett noe mistenkelig, og et lag ble sendt ut for å lete. Det delte seg. Sersjant Hagesæter fikk kommando over den ene gruppen.

Skjøt i 75 minutter

— Da oppdaget vi tre soldater som vi antok var PLO-soldater. De reagerte ikke på vårt standard tilrop: «This is UN sone, drop your guns». I stedet la de an mot oss, og begynte å skyte.

— Da vi kom under ild, skjøt vil tilbake for å treffe, for å drepe. Det gjorde de som angrep også. Jeg var full av adrenalin og handlet slik vi hadde lært. På instinkt. Du tenker ikke, du bare aksjonerer, kaster deg ned, ruller deg rundt og fyrer løs mot målet.

Trefningen mellom de norske og palestinske soldatene varte i 75 minutter, forteller Hagesæter.

Kulene hvinte mellom de to lagene, men få ble truffet eller skadet. Gjermund Hagesæter sier at han avfyrte 60 skudd mot fienden. Han kunne ikke se om han traff, men antok det.

— Da PLO-soldatene sluttet å skyte, gikk vi frem, og de overga seg. Vi fant tre soldater, men fire våpen, så en hadde kanskje stukket av.

Fikk beskjeden i fjor

To av PLO-soldatene var skadet. Den ene var truffet i armen, og blødde stygt.

— De ble tatt hånd om av vår sanitet, og brakt i en ambulanse tilbake til PLO-kontrollert område. Vi hørte aldri noe mer, men tok det for gitt at de overlevde.

Først i mai 2011 fikk stortingsrepresentant Hagesæter høre hva som hadde skjedd. Han fikk en e-post, formidlet fra en av ambulansesjåførene.

Den fortalte om en dramatisk ferd gjennom PLO-land, med mange kontroller og ublid behandling. Halvveis på den fire mil lange reisen døde soldaten med skadet arm. Dette ble aldri rapportert tilbake til Hagesæters folk. PLO påsto at de norske soldatene hadde brukt ulovlig ammunisjon, at skaden derfor ble så omfattende. Det avviser Hagesæter.

Men drapet var nok årsaken til at FN-posten ble angrepet med Katusha-raketter dagen etter. Da ble en av de norske skadet.

— Vi gjorde det vi skulle og måtte gjøre. Et liv gikk tapt, sannsynligvis var han like gammel som meg den gang, 20 år. Det er selvfølgelig veldig trist å tenke på, men det er ikke noe jeg kan la ødelegge livet mitt på noen måte. Jeg gjorde jobben min. Vi gjorde det vi hadde fått i oppdrag av Norge å gjøre, sier Hagesæter i dag.

Dro tilbake to ganger

For unge norske gutter var det et sjokk å havne i en krig de ikke var forberedt på. De kom fra fredelige forhold i Indre Troms, til en av verdens mest krigerske soner.

— Det var mye nerver, mye angst og drikking i vår kontingent. En flaske vodka kostet to dollar, forteller Hagesæter om livet som soldat.

Uvitende om at han hadde vært med på å ta liv, dro Gjermund Hagesæter to ganger tilbake til Libanon som FN-soldat. I perioden 1983–84 var han nestkommanderende fenrik i Norbatt 12. Da hadde Norge vært til stede i området i seks år. Han opplevde ingen dramatiske episoder denne gangen.

Siste turen var fra oktober 1993 til april 1994. Da var mannen fra Lindås i gang med jusstudier, og gjorde tjeneste som juridisk rådgiver for FN-styrken. Det var også en tjeneste uten skuddveksling.

Turde ikke å gå på gress

Som stortingsrepresentant har han talt veteranenes sak mange ganger, senest i en debatt med statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag før jul.

For Hagesæter har livet gått bra, til tross for svært sterke opplevelser.

SERSJANT: 19 år gammel meldte sersjant Gjermund Hagesæter seg til FN-tjeneste i Libanon. Foto: Forsvaret.

— Det er to måter å reagere på etter å ha vært i krigen. Enten går det veldig bra, eller så går det veldig dårlig. Jeg har klart meg bra, men jeg visste jo ikke at han vi skjøt på døde av skadene. Da jeg fikk den beskjeden var det gått så lang tid at jeg taklet det. Som alle andre mennesker har jeg av og til mareritt om natten. Men jeg drømmer aldri om det jeg var med på i Libanon.Men en effekt av FN-tjenesten slet han likevel med lenge.

— Jeg turde ikke å gå på gress. Jeg gikk bare på stier og grus. Vi hadde lært at under gress kunne det ligge miner, sier Hagesæter.

Han vet at det har gått dårligere for mange av de soldatene han var sammen med i Libanon. Han vet at mange av hans medsoldatene har hatt store problemer med alkohol og nerver.

— Flere av soldatene i min tropp har tatt sitt eget liv. Andre har gått til grunne sosialt.

— Jeg vet at syv mann fra min tropp ikke rakk å fylle 50 år.

DREPTE: Sammen med en liten gruppe andre norske FN-soldater drepte Gjermund Hagesæter en PLO-soldat. Senere på natten døde han, på vei til PLOs sykehus. Men det fikk ikke FN-soldatene vite før 30 år senere.
HÅVARD BJELLAND
BARE 20 ÅR: De var unge og lite forberedt på krig. - Vi gjorde det vi skulle og måtte gjøre, sier FN-veteran Gjermund Hagesæter når han i dag snakker om sine erfaringer som 20-åring i Libanon. Selv har han klart seg bra. Flere fra troppen hans slet med både nerver og alkohol.