Dermed er to av de tre mennene tatt — tolv år etter det svært brutale ranet midt i Bergen sentrum. I ettermiddag blir den pågrepne mannen fulgt på flyet til Norge av tjenestemenn fra Oslo politidistrikt.

Mannen, som er polsk statsborger, ble pågrepet for en uke siden utenfor Hamburg, opplyser politioverbetjent Geir Ellefsen på Etterretning og vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon til bt.no.

Trafikkontroll

— Han ble stoppet i en trafikkontroll utenfor Hamburg, sier Ellefsen.

Mannen var etterlyst av norsk politi, som satt på DNA-materiale fra klærne raneren hadde på seg. Nå har etterforskerne fått treff.

— Dette viser hvor viktig det er å gjøre grundig politiarbeid på åstedet. Her har bergenspolitiet gjort en veldig god jobb med å sikre DNA-materiale og legge det inn i systemet. Og Rettsmedisinsk institutt har gjort et stort arbeid med å få frem profilen. Det tok en stund før vi fikk treff, men sånn er det ofte. Det er uansett hyggelig at vi får ser resultater av arbeidet, sier Ellefsen.

26. mai 2000 stakk de bevæpnede ranerne av med klokker til en verdi av én million kroner i løpet av noen minutter. De dumpet ransbilen og klærne de hadde brukt. Der fant politiet biologisk materiale som ga dem ranernes DNA-profil.

- Forferdelig opplevelse

En annen polsk statsborger er allerede siktet for ranet av urmakeren i Bergen. Også han ble tatt etter DNA-treff.

Gjennombruddet kom da politiet fikk DNA-treff etter ranet av en urmaker på Karl Johans gate i Oslo i oktober 2010. Gjerningsmennene ble dømt til tre og et halvt års fengsel. Nå må den ene av dem, og mannen som er pågrepet i Hamburg, møte i retten på nytt.

Daglig leder Oddny Albrechtsen var på jobb maidagen i 2000. — Det er helt fantastisk at han er tatt. Da er det bare én igjen, sier hun.

Hun beskriver ranet som en «forferdelig opplevelse».

— Det er ikke slik at det har plaget meg daglig. Men man tenker på det, og tar sine forholdsregler.

Hun synes det er fantastisk at politiet har lykkes med å gå til pågripelse etter så mange år.

— Det er helt utrolig at de har DNA-materiale som de kan bruke til å spore opp folk på den måten. Det er veldig bra at saken ikke ble lagt bort selv om det gikk lang tid. Dette viser seg at det ikke lønner seg å begå kriminalitet. sier Albrechtsen og ler.

— Det svarer seg ikke å være kjeltring!

Daglig leder Oddny Albrechtsen var på jobb maidagen i 2000. Her rydder hun opp etter ranet. Etter 12 år kan hun glede seg over ranerne er dømt.
TOR HØVIK