Det kryr i midtgangen i Domkirken. Det er 17. desember, to dager til juleferie, det er innøvde julesanger og dramatisering av juleevangeliet. Maria, Josef, hyrder og vise menn har benket seg og venter på at gudstjenesten skal begynne.

— Ja, jeg gleder meg til julen, kommer det fra hyrden Dina Elisabeth M. Hauge.

— Jeg vet om alle gavene jeg får, påstår Ole Petter Tellefsen, for anledningen kledd som en av de vise menn. Han sier noe om å ha kjent på pakkene, og så setter organisten i gang med preludiet. En hel horde tente lys fra tredje klasse strømmer opp midtgangen.

— Kappene er faktisk sydd av gamle duker og kostymene er det foreldre og besteforeldre som har laget, forteller Karen Knudsen, skole-kirkekontakt ved Haukeland skole.

Det er ikke bare kostymene som er forseggjorte i Domkirken denne formiddagen. Elevene leser høyt, dramatiserer, tenner lys og synger. De synger kjempehøyt, og de kan alle sangene og alle versene. Utenat.

— Jo da, de har øvd, kan Knudsen bekrefte.

Det er ikke hvert år elevene styrer hele gudstjenesten selv og tar på seg kostymer, men Haukeland skole har hatt julegudstjenester i en årrekke. Det blir dessverre ikke noe lettere å sitte stille av den grunn. Massevis av små hoder stikker så vidt opp fra benkeradene og snur seg til alle kanter. Er det juleavslutningen de tenker på?

— Fredag skal vi drikke brus og spise sjokolade, drømmer Pia L.H. Refsdal (8).

Så skjer det noe. Opp midtgangen, i et imponerende tempo for å være høygravid, kommer Maria sammen med Josef. Hodene snur seg og halsene strekkes. Det skjer noe spennende, noe med en krybbe. Keiser Augustus retter litt på kronen. Plutselig hadde det gått en halvtime, siste salme er «Jeg er så glad hver julekveld». Og det finnes enda mer glede: Glede over at det snart er juleferie!

JUL I DOMKIRKEN: Elevene ved Haukeland skole feiret julegudstjeneste i går og tredjeklassingene hadde for anledningen kledd seg i gamle duker. FOTO: HELGE SUNDE