Onsdag denne uken kontaktet Bergens Tidende finansbyråd Henning Warloe i forbindelse med at han skulle selge en leilighet Øisteins gate.

— Jeg vil ikke si noe om dette, det kan bli oppfattet som jeg blander privatøkonomiske interesser og rollen som finansbyråd, sa Warloe.

I gårsdagens BA viste Herman Friele en helt annen holdning da ordføreren ble sitert på at leilighetene han skal selge på Bryggen kanskje blir «... de flotteste leiligheten i hele byen».

Prislappen ligger mellom 10 og 13 millioner kroner.

— Det kommer til å bli noen kjempeleiligheter. Beliggenheten er helt fantastisk og vi satser på å bygge i god kvalitet, sa Friele.

Roser Warloe - riser Friele

— I rollen som ordfører må han holde seg langt unna å promotere sine egne interesser, sier Eilert Jan Lohne. Ap-politikeren er en av landets fremste eksperter på forholdet mellom etikk og politikk. Han mener Friele blander sine roller som ordfører og forretningsdrivende.

— I følge kommunens egne etiske retningslinjer burde han ikke gjøre dette, sier Lohne.

Han sier Friele nok en gang viser at han ikke forstår at hans ordførerverv setter begrensninger på hva han kan gjøre i forretningslivet. Friele er gjentatte ganger blitt kritisert for sin rolle i reklamekampanjer for Friele kaffe.

— Det er all grunn til å rose Henning Warloe for å ha opprettholdt en høy etisk standard i disse spørsmålene. Men jeg spør meg om hvordan partiet Høyre kan leve med så vidt forskjellige oppfatninger om dette, sier Lohne.

Rolleblanding

Herman Friele begrunner uttalelsene med at han har en åpen dialog med pressen, og svarer på spørsmål om han kan.

— Jeg har ingen problemer med mine forskjellige roller, de sorterer jeg ryddig og greit, sier Friele.

— Hvorfor har du og Warloe forskjellig holdning til hva dere vil si?

— Dette har med væremåte å gjøre. Jeg har en åpen dialog, andre får velge sin stil, sier Friele, som legger til at han synes Warloe er en flott kar.

Henning Warloe står fast på at han ikke burde uttale seg om sitt private boligsalg all den tid det kan bli oppfattet som en rolleblanding.

— Når jeg er satt til å passe på økonomien i Bergen bør det jeg sier være troverdig, og det er vanskelig når jeg opptrer som selger, sier Warloe.

— Men jeg vil ikke gjøre meg til dommer for hva andre sier. Jeg må snakke for meg, og Hermans rolle er annerledes enn min.

Forsvarer Friele

Høyres leder i Bergen, stortingsrepresentant Torbjørn Hansen sier han ville ha tenkt seg nøye om dersom han fikk spørsmål om å stille opp med egen bolig i en avisreportasje om boligsalg.

— I en slik sammenheng kan man mistenkes for å ha en privat økonomisk interesse, sier han.

— Hva da med ordfører Herman Friele som reklamerer aktivt for sitt eget boligprosjekt på Bryggen?

— Jeg har ikke sett oppslaget, men generelt vil jeg si at det er positivt at folk som driver næringsvirksomhet påtar seg politiske verv. Det å ta et folkevalgt verv bør ikke være til hinder for å drive forretninger.

Henning Warloe (tv) og Herman Friele har ulik holdning til hvor mye det er riktig om boligsalgene deres.
Amundsen, Paul S.