— Kvinnemishandling, vold mot kvinner og drap på kvinner er en indikasjon på manglende likestilling, innledet Agnete Strøm, en av initiativtakerne til markeringen av kvinnedagen i Bergen.

Vold hovedtema

— Samfunnet har en plikt til å ivareta de utsatte kvinnene. Hvis samfunnet ikke gjør det, ser vi at det ender med drap, sa Strøm, før hun bad om stillhet i ett minutt for Ingse Merete Rønnestad, som ble drept i et parkeringshus i Bergen sentrum sist uke.

Flere hundre kvinner og en del menn var møtt frem til markeringen på Torgallmenningen, der vold mot kvinner var et av hovedtemaene.

«Kvinne bryt ikke sammen, bryt ut», «Kamp for full kvinnefrigjøring», «Kvinner mot pensjonskommisjonen» og «Kvinner sier nei til EU og EØS» var noen av parolene.

Ottar fikk pris

Før jul ble Herman Friele og andre profilerte politikere hengt ut som potensielle horekunder av kvinnegruppen Ottar. På markeringen i går delte Friele ut Bergen kommunes likestillingspris for 2004 til en Ottar-aktivist, Jane Nordlund. Hun delte prisen med Krisesenteret i Bergen.

— Personlig likte jeg ikke den kampanjen, men jeg beundrer alle som står på og jobber hardt for sin sak, sa Friele.

— Vi er harde mot de harde, og er vant med å bli usynliggjort, latterliggjort og hatet. Jeg trodde det var en fleip da jeg fikk prisen, sa Jane Nordlund.

8.MARS MOT VOLD: Vold mot kvinner var et hovedtema på markeringen på Torgallmenningen.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN