I fjor høst dømte Midhordland tingrett den 34 år gamle bilføreren til ett års ubetinget fengsel. Nå har Gulating lagmannsrett fulgt opp med samme reaksjon. Det er straffen domstolen mener sjåføren må bære for at en ung mann ikke lenger lever.

Merket for livet

Retten har plassert ansvaret på en mann som selv ble merket for livet i den kraftige smellen, som skjedde på Sotra for tre år siden.

De to kameratene hadde sammen med en gjeng andre ungdommer vært på fest en lørdagskveld. Festen fortsatte hjemme, og det ble drukket tett.

Også lagmannsretten slår fast at både avdøde og mannen som er dømt for bildrap fortsatte festen dagen etter. Etter å ha gitt opp forsøket på å få fatt i sjåfør, satte 34-åringen seg bak rattet. I passasjersetet satt mannen som ikke lenger lever.

Lå i ett døgn

Noen hundre meter fra der hvor festen hadde vært, smalt det. I en krapp høyrekurve kjørte bilen i støpekanten, ble løftet opp og fløy gjennom luften, og ble stående på hjulene oppetter et tre. Dette treet berget trolig livet til sjåføren. Hadde ikke det stått der, hadde bilen havnet i sjøen. Lagmannsretten fastslår at farten minst må ha vært 80 km/t på stedet hvor det er 50-sone.

Den 31 år gamle passasjeren ble drept momentant. I ett døgn lå sjåføren hardt skadet i førersetet, med sin døde kamerat delvis over seg, før ulykken ble oppdaget.

Sjåføren ble påført omfattende bruddskader både i armer og bein. Selv om ulykken har fått dramatiske følger også for sjåføren, er retten svært kritisk til hans vurderingsevne og handlemåte både før ulykken og etterpå. Han har blant annet ikke villet forklare seg for politiet. Lagmannsretten mener derfor at det må reageres med ett års ubetinget fengsel.