Midhordland tingrett har dømt den 34 år gamle bilføreren til ett års fengsel. Den tragiske ulykken på Sotra for over to års siden har dermed fått sitt rettslige etterspill.

Merket for livet

Retten har plassert ansvaret på en mann som selv ble merket for livet i den kraftige smellen.

De to kameraten hadde sammen med en gjeng andre ungdommer vært på fest lørdagskvelden i september for to år siden. Festen fortsatte hjemme hos en i flokken. Retten legger til grunn at det ble drukket tett.

Retten slår fast at både avdøde og mannen som er dømt, fortsatte festen dagen etter. Etter å ha gitt opp forsøket på å få fatt i sjåfør, satte 34-åringen seg bak rattet. I setet ved siden av satt mannen som ikke lenger lever.

To brødre som var på festen hadde forlatt huset like i forveien. En av dem forklarte at han måtte hoppe ut i grøften for ikke å bli meid ned. Han kontaktet politiet, men fortalte ikke hvem som hadde kjørt bilen fordi han ikke ville tyste på en kamerat.

Lå i ett døgn

Noen må hundre meter lenger fremme, på fylkesveien mot Olsvik båthavn smalt det. I en krapp høyrekurve kjørte bilen i støpekanten, ble løftet opp og fløy gjennom luften, og ble stående på hjulene oppetter et tre. Dette treet berget trolig livet til sjåføren. Hadde ikke det stått der, hadde bilen havnet i sjøen.

Den 31 år gamle passasjeren ble drept momentant. I ett døgn lå sjåføren hardt skadet i førersetet, med sin døde kamerat delvis over seg før ulykken ble oppdaget.

Sjåføren ble påført omfattende bruddskader både i armer og bein. Etter ett år på sykehus, er det fortsatt uklart hvor varige skadene blir.

Får strafferabatt

Retten har tatt hensyn til sjåførens lidelser når de har fastsatt straffen til ett års fengsel. Normalt ligger straffen for bildrap med promille på rundt to år.

Likevel er ikke retten i tvil om at 34-åringen må bære ansvaret for at passasjeren døde, selv om det var hans bil.

De mener han må klandres for ikke å ha bidratt til oppklaring av omstendighetene rundt saken. Han har ikke villet avgi politiforklaring og politiet har heller ikke fått fatt i førerkortet hans. I retten forklarte han seg også motstridende til hva en rekke vitner har fortalt om hans alkoholbruk i tiden før kjøreturen fant sted.

— Dommen ble anket på stedet av tiltalte, sier hans forsvarer, advokat Helge Hansen.