Mandag kveld gikk politiet ut med navnet på mannen som omkom. Den døde er Pawel Jan Mszanowski, født i 1984.

— Den omkomnes pårørende i Polen er varslet, sier Norunn Byrknes, operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Samtidig opplyser politiet at de tre saknede mennene er født i følgende år: 1988, 1986 og 1986.

Dro hjem mandag

Følget på ni arbeidssøkende unge menn fra Polen er blitt til fem. I dag setter de gjenværende kameratene kursen hjem mot Polen.

— De sier de bare vil hjem til familiene sine. De orker ikke være her etter det som er hendt, sier Sigve Sørheim, ordfører i Etne og leder av kommunens kriseteam.

Samtidig trapper politiet opp søket etter de tre savnede mennene, som alle er i 20-årene. De vil i dag ta kontakt med lokale båtforeninger, frivillige organisasjoner og private selskaper med tilgang til ubemannede ubåter.

— Vi har bedt Sjøforsvaret om bistand, og i morgen kommer kystvaktskiper Tor med dykkere, sier Ingvar Gjærde, lensmann i Etne.

Obdusert i dag

Den 27 år gamle mannen som ble funnet omkommet lørdag morgen, ble obdusert i Bergen i dag. Håpet er at eventuelle funn kan forklare hva som gikk galt fredag.

Det vil imidlertid ta flere uker å finne ut om mannen hadde inntatt alkohol eller andre stoffer i forkant av ulykken.

Reisefølget på ni personer er fra det samme geografiske området i Polen, som sliter med en høyere arbeidsledighet enn ellers i landet. De fire polakkene som forulykket fredag, var borte nesten et helt døgn før det ble slått alarm natt til lørdag.

— Det er forholdsvis vanlig i slike miljøer, hvor man deler seg opp i flere små grupper for å finne arbeid. Da går det naturlig nok litt tid før man melder noen savnet, sier Gjærde.

Snøre i propellen

Politiet er ennå ikke kommet nærmere et svar på hva som egentlig gikk galt, da den vesle båten gikk rundt.

— Foreløpig har vi ingen sikre holdepunkter for å slå fast noe, sier Gjærde.

Båtmotoren ble funnet på fjordbunnen med fiskesnøret viklet inn i propellen. En av politiets hovedteorier er derfor at båten kan ha veltet mens de fire mennene, som ikke var erfarne til sjøs, forsøkte å fjerne snøret.

Gjærde ber folk i Sunnhordlandsbassenget om å være ekstra på vakt når de ferdes på sjøen i tiden fremover.

— Spesielt er det grunn til å tro at noen av de savnede kan være i området rundt Skånevik, Halsnøy eller Stord. Vi ber folk om å ta kontakt, dersom de ser noe, sier lensmannen.

Planlegger minnnestund

De fem gjenværende polakkene har fått bistand fra kommunens kriseteam og praktisk hjelp fra den polske ambassaden i Oslo.

Nå planlegger kommunen en minnestund i samråd med den lokale menigheten og det katolske miljøet i Haugesund.— Selv om de fire personene som trolig er gått bort ikke hadde noen sterk tilknytning til Etne, så er dette skjedd i vår kommune. En slik tragedie er noe som bør markeres, sier ordfører Sigve Sørheim.

En stor andel polakker jobber i Etne og områdene rundt.

— Vi er i kontakt med det katolske miljøet i Haugesund for å ordne det praktiske rundt dette, sier Sørheim.

KRISEHJELP: Her ankommer kriseteamet hytten der polakkene bodde.
Helge Skodvin