JØRN-ARNE TOMASGARD

RUNE CHRISTOPHERSEN

— Det ligger dypt i guttekulturen at man skal holde seg til spillets regler. Hadde han sagt den gamle Adam, kunne jeg forstått det som teolog, sier Leer-Salvesen med henvisning til Adam som lot seg friste av forbuden frukt i Edens hage.

— Men å bruke en kjønnet tenkning, at gutter skal være mindre tilbøyelige til å holde samfunnets regler, har jeg liten sans for. Leer-Salvesen er professor i etikk ved Høgskolen i Agder, og gammel fengselsprest.

- Gjør meg oppbrakt

Den tidligere Bravida-sjefen Pedersen ble tatt med luksusyachten full av smuglervarer etter en tur til Shetland i helgen. Tollvesenet beslagla 110 flasker vin, 30 liter sprit, 31 kasser øl og 4000 sigaretter da Pedersen og tre kamerater la til kai ved småbåthavnen i Sævarhagsvika på Stord mandag.

«Det er nett like mykje gut i meg som i alle andre, noko betre forklaring har eg ikkje...Vi hadde oss ein skikkeleg gutetur...», uttalte den tidligere Bravida-sjefen til Bergens Tidende etter at han var avslørt for storsmuglingen.

Etikkprofessoren kjøper ikke denne forklaringen.

— At gutter på tur leker og bråker og konkurrerer seg imellom, er i sin skjønneste orden. Men jeg mener det ligger dypt i guttekulturen at man skal holde seg til spillets regler. Det er en gammel dyd å holde seg til fair play. Det gjør meg oppbrakt at han bruker guttebegrepet for å rettferdiggjøre å bryte loven.

- Betenkelig

Leer-Salvesen er ikke enig i at det prinsipielt er det samme om man smugler en flaske sprit eller fyller luksusyachten sin med smuglervarer.

— Selvsagt er det forskjell på å ta med seg en flaske for mye og å fylle lystbåten sin med smuglervarer. Men jeg mener også det er galt å ta med en flaske for mye så lenge det strider mot norsk lov, sier Paul Leer-Salvesen.

Han er redd for en utvikling der samfunnstopper hever seg over allmuen.

— Det er betenkelig at en mangemillionær, som tilhører samfunnets øverste elite, kan tillate seg å ha en annen moral enn folk flest.

Spenning og livsstil

Forklaringen på at folk som har så mange penger - og lett kan skaffe seg varene på lovlig vis - likevel velger å gjøre grove lovbrudd, ligger i menneskets psyke.

Ragnhild Bjørnebekk, voldsforsker ved psykologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, skisserer et mønster med fire elementer for hvorfor mennesker gjør kriminelle handlinger av denne art:

  • Livsstil
  • Mangel på moral og etikk
  • Mangel på impulskontroll
  • Spenningssøkning

— Det kan se ut som om dette er et miljø der det har utviklet seg en livsstil med mange penger og høyt festforbruk. Slike miljøer kan ha sine egne normer for rett og galt. I kriminelle miljøer oppstår en egen måte å mene og tenke på, sier hun.

— Hva synes du om at denne rike forretningsmannen prøver å alminneliggjøre smugling?

— Så mye smugling som det her er snakk om, er ikke akseptert i vanlige miljøer. Dette er langt over grensen for det som er kriminelt. Og det er en grense de fleste ikke går over, sier Bjørnebekk.

Elementet med manglende impulskontroll forklarer hun med at man får en impuls til en kriminell handling, og gjennomfører den uten å tenke konsekvenser.