FRODE MARTIN NORDVIK

I Markeveien 4 holder Maskulin frisør til. Det har de gjort siden 1987, og kundene har vært trofaste i alle år. I den tradisjonelt innredede salongen i mørkt tre med massevis av krukker med forskjellige remedier og hårmidler har Ben (48) og Roar (44) Sundt jobbet som frisører siden 1987. Salongen er travel, og stamkunder fra flere tiår tilbake blir frisert med kyndige hender.

Slutter tidlig

Arbeidstilsynet gjennomførte 612 tilsyn høsten 2004, og blant de besøkte slurvet 100 salonger med ventilasjonen, og hele 60 prosent av de ansatte var ikke gitt opplæring i kjemisk helsefare. Hele to av tre salonger fikk pålegg om å utbedre forholdene i salongen.

— Det er et stort problem for frisører at de har lange arbeidsdager og mye stress. Dette kombinert med skadelig kjemisk påvirkning gjør frisøryrket til et utsatt yrke, sier Bente Englund i Arbeidstilsynet.

— Vi så at frisører hadde en svært lav snittalder i forhold til andre yrkesgrupper, og ville undersøke hva som var årsaken til dette, sier Englund.

I 2004 satte Arbeidstilsynet i gang et større prosjekt som fortsatt pågår i Hordaland i dag.

— Når folk slutter tidlig i et yrke er det grunn nok for oss til å undersøke hva som er årsaken, sier Bente Englund.

Helseplager

På veggen hos Maskulin frisør henger priser og diplomer fra fordums konkurranser i hårklipping.

— Prisen for beste hårmote i 1985 vant jeg på Kypros, men folk så litt annerledes ut den gangen, kan du si, forteller Ben Sundt.

Medaljen har likevel en bakside for frisører som har holdt på lenge. Helseplager ved kontakt med løsemidler og fargestoffer er utbredt, og selv kjenner Ben Sundt mange som har måttet kaste inn håndkleet på grunn av allergi og reaksjoner på kjemiske stoffer. Han ble tidlig bevisst på faren for helseskader, da hans far ble plaget av dette på slutten av sin yrkeskarriere.

Brødrene Roar og Ben Sundt ble tidlig minnet på hvor viktig det var med riktige arbeidsstillinger.

— Jeg har klart meg veldig bra som frisør, men så ble jeg da også grundig drillet av min far, forteller Roar Sundt

Tenk fremover

Daglig leder i Frisørfagets opplæringskontor, Linda Nesøy, kan vise til at mange lærlinger ikke tenker nok fremover når de er på jobb.

— Yrket krever at 18-20 år gamle lærlinger tenker 10 år frem i tid, og prøver å drive riktig praksis i dag istedenfor å få problemer med helsen i fremtiden.

Hun mener at opplæringskontoret er opptatt av dette.

— De mest vanlige plagene er når frisørene har kontakt med kjemikalier som permanent, fargestoffer og andre løsemidler. I tillegg kommer belastningen ved å stå en hel dag på jobb, sier Nesøy.

For lite fokus

I undersøkelsene oppdaget Arbeidstilsynet at det var lav bevissthet rundt helse miljø og sikkerhet.

— Det er ikke nok bevissthet rundt helse og arbeidsmiljø i frisøryrket, dette er noe de kan bli mye bedre på, sier Englund.

De største problemene er knyttet til ergonomi, ventilasjon og kjemiske skader.

— Vi tror likevel at snittalderen på frisører er på vei opp, og at mange av disse forholdene er på bedringens vei.

Kunder besvimte

Faren til Ben og Roar Sundt, Thorleif Sundt (76), hadde frisørsalong på samme sted siden 1959, og stikker rett som det er innom. Da han ble frisør var det lite fokus på arbeidsmiljø og sikkerhet.

— Da jeg begynte som frisør etter krigen, hendte det at både frisører og kunder besvimte etter å ha pustet inn damp fra kjemikalier, forteller han.

Fingrene hans er hovne og preget av nærkontakt med kjemikalier hver dag i mange år. Han kan ikke lengre bruke venstre hånd.

Brann-trener hjalp

Sønnen Ben Sundt har ingen store problemer etter mange år i stående stilling.

— Det er definitivt et utsatt yrke å være frisør, men jeg lærte å stå riktig av tidligere Brann hjelpetrener, Trygve Larsen. Han stakk meg med pekefingeren dersom jeg dabbet av, da kan jeg love deg at jeg spratt opp igjen, ler Ben Sundt.