• Utdanning og yrke bør passe med interesser, evner, verdier og personlighetstrekk, sier rådgiver Marina Isdal.

De to 10.-klassingene Karoline Finne (15) og Erik Christiansen (15) går på Ortun skole i Fyllingsdalen. Snart skal de ta fatt på veien mot yrkeslivet.

Hver for seg møtte de Marina Isdal, privat rådgiver i EMMALI Karrieresenter for å få individuell veiledning.

Første elev ut

Erik Christiansen vil ta elektrofag, og tenker å søke Bergen Maritime fagskole til høsten. Han bruker mesteparten av fritiden til å spille fotball. Nå lurer han på hvilke yrker rådgiveren vil anbefale.

Isdal har kontor på Bønes. Veiledningen begynner med et intervju:

- Hvilke fag liker du på skolen? spør Isdal.

— Gym, samfunnsfag, musikk og norsk, minus det å skrive stil, svarer Erik.

Isdal stiller flere spørsmål før hun presenterer den første av fire tester. Det er en personlighetstest.

  • Personligheten har betydning for hvilke yrker man velger. Interesser og evner kan gi en pekepinn på hvilke yrker som passer. Hvilke verdier folk har i forhold til jobben er også viktig, sier Isdal. Hun legger vekt på at det er viktig å bruke lang tid på valget:

— Jeg anbefaler også folk til å sette seg godt inn i hva som finnes av utdanningsmuligheter og yrker. Et generelt råd er å lytte mer til hjertet enn hodet. Det betyr å tenke over hva du selv har lyst til å gjøre, i stedet for å velge yrker kun på grunn av penger og prestisje.

Flere typer tester

Erik får 78 bilder av yrker på bordet. Det er EMMALI-testen. Han skal sortere bildene etter positive, negative eller nøytrale assosiasjoner. Etter flere sorteringer plukker han ut fem favorittbilder. Bildet han liker aller best viser en elektriker inne i et hus.

Neste test varer i 50 minutt. Det er den samme IQ-testen som brukes til opptak i Mensa. Helt til slutt tar han en kreativ test.

— Den lange testen var vanskeligst, sier Erik på vei tilbake til skolen.

— Jeg har tanker om hva jeg vil i fremtiden, nå får jeg se om det stemmer med hva rådgiveren sier, sier Karoline. Hun er aktiv i friidrett og vil helst inn på toppidrettslinjen på Tertnes videregående skole.

Isdal lar Karoline gå gjennom akkurat de samme testene som Erik. Favorittbildet hennes viser en løpebane.

Grundig rapport

Dagen etter kommer en femsiders rapport med resultatene fra testene. Isdal tar imot Erik først:

  • Det er rart med deg fordi du har fokus på mekaniske yrker, men du skårer høyt på yrker som har med mennesker å gjøre. Hadde du trodd det? spør Isdal.
  • Nei, svarer Erik.

— Jeg stusset på om jeg skulle anbefale deg å bli førskolelærer, men gjorde det ikke. Men hvis du for eksempel velger å jobbe som bilmekaniker kan du jobbe ut mot kundene, sier Isdal.

  • Jeg er fornøyd, det var kult. Men jeg tror ikke førskolelærer er noe for meg, sier han etterpå.

Et overraskende forslag

Karoline får flere forslag til videregående opplæring. Idrett er ett av forslagene. Til høyere utdanning får hun fem tips: idrett, fysioterapi, sykepleie, politi og lege.

— Jeg er overrasket over at politi kom så høyt opp på listen. Ellers er det sånne ting jeg har tenkt på, sier Finne. Nå skal hun hjem for å vise foreldrene rapporten og se om de kjenner henne igjen.

— Jeg er fornøyd, men det er merkelig at noen tester kan fortelle hvem jeg er så detaljert. Det stemmer med oppfatningen jeg har av meg selv, sier Karoline.

Rådgiver Marina Isdal svarer på spørsmål i nettmøte i morgen kl. 11.00-13.00 på bt.no

RESULTATENE: Marina Isdal forklarer punktene i rapporten til Erik Christiansen. - Du har god selvinnsikt, sier Isdal.
Rune Nielsen
BILDETESTEN: Karoline Finne går gjennom bunken med bilder og sorterer ut de hun får positive assosiasjoner til. Etter intervju og flere tester kan rådgiver Marina Isdal oppsummere resultatene i en rapport som anbefaler Karoline å satse på idrett, fysioterapi, sykepleie, politi- eller legeutdannelse.
Rune Nielsen