— Jeg er såpass trøtt og kjørt at det ville vært uforsvarlig å gå tilbake i full virksomhet nå, sier Enevald Flåten.

Bergens Tidende treffer ham hjemme i den romslige eneboligen på Kråkenes. Det er bare noen timer siden menigheten fikk den uventede beskjeden om at Flåten blir borte fra Levende Ord i minst et halvt år til. I mellomtiden skal den tidligere anglikanske presten Colin Urquhart trå inn som leder. Han har i lenge fungert som mentor for Enevald Flåten. Ifølge den sykemeldte pastoren var det ingen utenfor ledelsen som visste om avgjørelsen på forhånd.

— Colin tok turen hit for å støtte oss i en vanskelig periode. Han har hatt timelange samtaler både med meg og de andre i ledelsen. Fredag spurte jeg om han kunne tenke seg å ta over ansvaret for menigheten i en periode, og han svarte ja. Planen er blant annet at han skal hjelpe oss med å endre på det vi har sviktet i, nemlig lederstrukturen vår, sier Enevald Flåten.

Tar selvkritikk

Han snakker energisk fra pulten på hjemmekontoret sitt. Siden begynnelsen av februar har 54-åringen vært sykemeldt på grunn av utbrenthet. Samtidig har livsverket hans, Levende Ord, vært preget av indre konflikter og uro. Flere unge ledere har trukket seg, og medlemmer har meldt seg ut i protest mot Flåtens autoritære lederstil. Nesten tre måneder etter at knekken kom, er pastoren fremdeles sliten, men han føler seg sterk nok til å snakke med pressen.

— Jeg tar absolutt selvkritikk for den situasjonen vi er i. Jeg har reist for mye og vært for lite til stede for menigheten. Istedenfor å drøfte og skape noe sammen med de andre, har jeg gitt dem ordrer. Fordi presset har vært så stort på meg selv, har jeg også presset andre. Dette beklager jeg veldig, sier Flåten.

Han mener en del av konfliktene i Levende Ord handler om generasjonsforskjeller.

— Da min far sa til meg at jeg skulle male et gjerde, så gjorde jeg det uten å stille spørsmål. Hvis jeg nå ber min sønn om det samme, vil han vite hensikten med det han gjør. Det er noe av det samme vi opplever i menigheten. Jeg har vært vant til en annen måte å lede på enn det de unge ønsker i dag, sier Flåten.

Vanskelig for familien

Pastoren gjentar flere ganger at han ønsker å bli flinkere til å lytte til medarbeiderne sine. Han mener også at det er viktig at flere oppgaver delegeres nedover i menigheten.

— Jeg har vært pastor og rektor for bibelskolen. Jeg har hatt personlig ansvar for flere menigheter i Norge og arbeidet vårt i utlandet. Det måtte jo bare komme en knekk en gang, sier han.

Selv om pastoren ser frisk og opplagt ut innrømmer han at de siste månedene har vært tunge. I begynnelsen av sykemeldingsperioden var han svært psykisk sliten. Nå begynner motet å komme tilbake, men han er fremdeles trøtt.

— I perioder har det vært vanskelig å se lyset i tunnelen. Heldigvis har jeg en fantastisk lege som har støttet meg mye. Jeg har også snakket med familie og kolleger om det som har vært vanskelig. Det har vært viktig for meg å bruke tid på å tenke og roe ned. Vi har vært på hytten og jeg har trent en del, sier Flåten.

Vurderte å trekke seg

— Hvordan har du opplevd kritikken som har handlet om deg personlig?

— I utgangspunktet tror jeg det er godt at disse tingene har kommet til overflaten. Men det er klart at det har vært vanskelig, særlig fordi jeg har en familie rundt meg som også blir påvirket. Det er mange hensyn som skal tas, sier han.

— Er du bitter på dem som har forlatt menigheten?

— Det er en smerte for meg, men jeg vil respektere det valget de har tatt. Jeg ønsker også å bevare den kontakten jeg har hatt med disse menneskene, sier han.

Enevald Flåten har mange ganger vurdert å trekke seg fra arbeidet i menigheten, men alltid har han konkludert med at han vil fortsette som pastor. Selv om han nå overlater roret til Colin Urquhart er 54- åringen klar på at han fremdeles er menighetens pastor og vil tilbake til arbeidet.

— Jeg synes ikke det er riktig slik situasjonen er nå. Det blir som en far som forlater hjemmet når det er på sitt mest kaotiske, sier han.

Det neste halve året skal Enevald Flåten bruke til å komme til hektene igjen. Han sier han føler seg trygg på at menigheten vil komme styrket ut av den vanskelige perioden.

— Jeg er optimistisk av natur, sier Flåten..

Styreleder Leif Jacobsen var ikke med på å ta beslutningen om at Colin Urquhart skulle gå inn som pastorvikar. Men til Bergens Tidende sier han at han er positiv til det som har skjedd.

— Jeg håper at dette kan hjelpe menigheten videre, sier han.