— Hadde vi ikke hatt Jakob, hadde vi ikke hatt noe bygg her i dag, sier Kåre Monssen og klapper Jakob Blytt vennskapelig på skulderen.

Monssen er styreleder og Blytt har ledet byggekomiteen for det nybygde sykehjemmet som nå har 36 sykehjemsplasser, 38 aldershjemsplasser og 19 serviceboliger. Pluss eget kjøkken.

I går fikk Blytt og de andre ildsjelene bak eldresenteret fortjent takk og ros for innsatsen.

— Som byggeleder har han nedlagt minst et årsverk - ubetalt - for dette sykehjemmet, sier Monssen i sin åpningstale.

— Minst, mumler Blytt lattermildt der han står i trengselen og overværer den høytidelige åpningen. Sammen med eldrebyråd, bydelsdirektør og andre prominenser som hører til når snorer skal klippes.

Utenfor har barnehagebarn med flagg, ballonger og elegante hatter skapt den rette feststemningen for åpningen. Snart skal ungene fra menighetens barnehage vegg i vegg i ilden, de også. Men først blir det flere takketaler og kunstneriske innslag.

Sterkest inntrykk gjør tekstene forfattet av de eldre selv, som setter nakne ord på hverdagslivet som institusjonsbeboer. Morsomst er sang og skjemtevers fra Henny Engelsen, eldresenterets 94 år unge underholdningsartist.

41,7 millioner har nybygget på Slettebakken kostet. Akkurat som budsjettert, konstaterer Blytt fornøyd. Stiftelsen som står bak har ytt 4,2 millioner. Noen av ekstrapengene er brukt på det lille ekstra som ikke ligger i den kommunale standard. Slik som gasspeiser i nye oppholdsrom og et system med boss-sug i stedet for søppelspann.

I kjelleren står kjøkkenet uberørt av kjøkkenreformen. Bemanningen er riktignok halvert mens beboertallet er doblet. Fasit er hjemmelaget mat til «konkurranseutsatt» pris.

De klarer det på Slettebakken!

EGET KJØKKEN: Eldresenteret takket nei til kjøkkenreformen. I går kunne beboerne feire nyåpning - med eget kjøkken.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE