PETTER NATVIG

— Noen morsomme historier? Tør vi det då, spør Kjersti Åkesson og skoggerler.

Sammen med sin søster Kari Rubach har hun de 20 siste årene solgt frukt og grønt på Torget. En trofast kundekrets gjør jobben lettere.

— Vi har veldig kjekke kunder. Flotte mennesker alle sammen, sier Kjersti Åkesson.

I dag fra klokken ti inviterer de til en aldri så liten jubileumsfest. Da rigger de opp partytelt. Det blir boller og brus, bløtkake og kaffe, is og ballonger til barna og selvfølgelig smaksprøver på frukt og grønt med hjemmelaget grønnsaksdip. Kari røper oppskriften som gir alle tiders dip;

— Til ett beger rømme moser du en avocado, tre fedd hvitløk etter smak, og en liten sprut sitron for friskhetens skyld, sier hun smilende.

Inn med morsmelken

Søstrene er født og oppvokst på Skansen og slet tidlig sine barnesko i skjørtene på mor da hun handlet på Torget.

— Torget har en helt spesiell plass i hjertene våre. Jeg har alltid vært fascinert av livet på torget. Jeg solgte tøfler her allerede som 15-åring. Første dagen min fikk jeg faktisk betalt i et par tøfler som jeg straks gikk og solgte på en café i nærheten, sier Kjersti om sin første erfaring som kremmer.

Senere fikk hun med seg søsteren på laget og siden da har de stått i ruskevær og solskinn med sine varer på Torget.

— De er utrolig hyggelige. Det er helt spesielt, og gjør det festlig å handle her, lyder attesten fra en av kundene som er innom, Åshild Wallace, som i tillegg til søstrenes vennlige vesen også setter pris på det brede utvalget av økologisk dyrkede varer.

Nye grønnsakstrender

— Vi selger usprøytede og økologiske varer når det er sesong for det. I tillegg legger vi vekt på å ha et bredt utvalg. Det er ikke alt vi tjener penger på, men vi har i hvert fall mer enn jordbær og moreller, sier Kari Åkesson med et smil. Hun er oppe halv fem om morgenen for å plukke de beste varene hos grossisten.

— Skjer det noe nytt på grønnsaksfronten?

— Da vi startet fantes ikke squash, avocado eller aubergine, så noe nytt har da skjedd. Dessuten er salatutvalget bredere enn noen gang, og vi har nye typer løker som vi ikke solgte før. Det er også tydelig at folk er blitt langt mer opptatt av kvalitet, sier Kjersti Åkesson.

— Hvordan kommer dere overens når dere har jobbet så tett gjennom 20 år?

— Vi har våre utblåsninger når Kjersti noen ganger er så utadvendt og pratsom at hun glemmer å betjene kundene, sier Kari Rubach.

JUBILERER: Søstrene Kjersti og Kari har solgt tomater på torget i tjue år.<p/>FOTO: TOR HØVIK
FAST KUNDEKRETS: Åshild Wallace (til h.) er begeistret kunde av søstrene med grønnsaksboden.<p/>FOTO: TOR HØVIK