Mange har det som undertegnede. Og flere av dem smir knivene selv. Klubben Bergenstollekniven teller i underkant av 150 medlemmer, og totalt finnes det ca. 4000 registrerte knivmakere i Norge.

— Kniven har dessverre fått et dårlig ord på seg hos mange. Loven sier da også at det er forbudt å bære kniv - bortsett fra hvis den brukes eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv «eller annet aktverdig formål.» Og det er en bestemmelse vi kan leve godt med, sier klubbformann Per Hammerich.

Ikke en eneste ulykke

— Og det har ikke skjedd én ulykke med håndsmidde kniver, understreker klubbmedlemmene vi traff i Bellgården på Bryggen. Der har Bergenstollekniven lokaler, og der har den nå utstilling. Rot dere ikke bort i Bryggestredet - inngangen er fra Øvregaten, i den første gården man kommer til fra sør.

Her kan man gå en stund med nesen ned i montrer og bord og beundre knivsmedenes vakre arbeider. Jaktkniver og fiskekniver og tollekniver, kniver med damascerte (mønstrede) blad av syv lag jern og stål og skaft av det meste, inkludert hvalrosspenis. Slirene er et kapittel for seg, skulpturelle med og uten sølv eller annen dekor. Her er endatil knivsmykker, både øredobber og i halskjeder.

Smi, spikke, sy ...

— En knivsmed må mestre mangt. Han må smi, spikke, sy, farge lær, være litt sølvsmed, sier Hammerich og forklarer hvordan man smir et knivblad - en kunst nordmenn har kunnet like siden vikingtiden. Den kunsten kan vi fremdeles. En oversiktsartikkel i et amerikansk fagblad nevnte de «hotteste» knivsmedene rundt i verden; av dem var to norske, og den ene, Harald Sellevold, er medlem av Bergenstollekniven.

— Jo, vi ligger kvalitetsmessig godt an. Og vi har beholdt den gamle stilen mens for eksempel amerikanerne - der jo knivsmedtradisjonen er meget yngre - er mest interessert i store jaktkniver. De har ikke oppdaget at den gode, gamle tollekniven kan brukes til nesten alt.

— Hva gjør dere med knivene?

— De fleste av oss lager 20-30 i året, og vi selger vel de fleste av dem, med priser fra ca. 700 kroner og oppover.

Interessen for kniver er stor, og ifølge de bergenske knivsmedene kan man reise på knivutstillinger hele året rundt i Europa og USA. Men i første omgang kan man jo nøye seg med å finne veien til Øvregaten.

SANS FOR DET SMÅ: Rolv Carlsen på 84 år lager også bitte små kniver som det kan være mer arbeid med enn en stor kniv. 27 sting i en miniatyrslire, for eksempel ... og bladet er upåklagelig skarpt.
Foto: Helge Hansen