SILJE STAVRUM NOREVIK

— Det siste året måtte jeg hente Jan hjem fra båtarbeidet rundt midnatt, forteller ektefellen Eli Steffensen. På slutten var arbeidet ekstra intenst med absolutte dødlinjer. Seks år og hele 10.000 arbeidstimer er kalkylen forut for at «Jenny» skulle bli en sjøens dronning. Og som enhver unnfangelse, hun er et resultat av pararbeid.

— Det hadde aldri gått om vi ikke hadde samarbeidet tett, forteller Jan Isaksen. De to båtentusiastene har kommet sjøveien fra Grimstadholmen for å delta på Hardanger Båtfestival. «Jenny» får beundrende blikk fra forbipasserende, også ordfører Herman Friele stopper opp for å kommentere båtens vakre linjer. Alt trearbeidet er signert Isaksen selv, minus rattet. Foruten undervannsskroget er det meste selvgjort.

Leverandører fra hele verden

I 1996 bygget Djupevåg Båtbyggeri skroget. Om opphavet er rotnorsk, så har «Jenny» forbindelseslinjer ut i den store båtverdenen, helt frem til hun ble rigget i Nederland sommeren 2004. Jan Isaksen har surfet nettet etter de riktige leverandørene. Ettåringen «Jenny» har bestanddeler både fra New Zealand, Tyskland, USA og Holland.

— Båtbyggingen har vært en veldig sosial prosess, vennskap har oppstått i arbeidet, sier Eli Steffensen. Flere av leverandørene er nemlig kommet til Bergen, og båtbyggingen ble møtt med entusiasme hos seilbåtkjennere. Seilbåten med tre doble lugarer og to baderom glir inn i en høy prisklasse. Men her er eierne svært diskret. Imidlertid kommer det frem at en liknende båt har prisantydning på hele ti millioner kroner.

Men hos skipperparet Steffensen/Isaksen kan majoriteten av summen skrives som arbeidskroner. Foreløpig er ikke utfartstrangen nevneverdig stor hos båtbyggerne, men med tiden venter nok Karibia. Fra før har de seilt til Patagonia.

5000 publikummere

Men denne helgen har de vært ankret opp i Norheimsund. Nattjazz og sosialt samvær med andre båtentusiaster har vært agendaen. Omtrent 5000 publikummere har befolket sjøsiden i Norheimsund. Arrangør Inger Seljestad er storfornøyd.

— Det er godt besøk, og salsaorkestret Mambo Companeros fra Voss og Cuba fikk nettopp publikum i sving. Senere på lørdagskvelden ventet bryggedans for Jan Isaksen, Eli Steffensen og de andre festivalgjengerne. De var ikke redde for å få søvnen punktert av støyfull festival.

— Vi sover helt lydisolert. Hadde båten i byen natt til 17. mai. Merket ingenting.