TOR KRISTIANSEN

— Fuglesangen og naturens prakt gjør det så nydelig her, sier Aslaug Roppestad og Kari Obrestad. De nøt den friske gode luften etter nattens regnvær i parken.

Arboretets dag var ikke minst vennenes og dugnadens dag. 600 mennesker er i dag med i Arboretets Venner. De betyr mer og mer for den skandinaviske naturparken.

Gir livet innhold

— Å gjøre en innsats på Arboretet gir livet mening og innhold, sier Gudrun Svenkerud. Hun bærer en stor plante opp til scenen. Hver mandag er hun på Arboretet for gjøre en innsats i dugnadsgjengen. I går deltok også hennes mann Christian som parkeringsvakt.

— Hva er det ved naturen her ute som gir så mye?

— Det er noe med stemningen, ånden og fargene i naturen. Stillheten og det å se ting vokse og gro blir en livskilde, mener Gudrun Svenkerud. Med et langt yrkesliv i psykiatrien er hun vant til å takle kriser og vansker. Hun vet hva naturen betyr for at folk kan finne fred og ro. Nå nyter hun den selv og synes Arboretet er fantastisk.

80.000 besøkende

80.000 mennesker søker årlig til Arboretet på Milde. Noen kommer for å bade eller bare suge til seg inntrykk fra blomster og grønne vekster. Andre har med notatblokk for å tilfredsstille sin botaniske interesse. Plantenes kulturhistorie finnes på Arboretet. Oldemors blomster vokser her.

Severin Kjerland fra Granvin kommer med en del av en ny plante og stikker den i hånden til direktør Per Salvesen. Vitebegjærlig har han tatt turen sammen med Hans A. Haugse fra samme kommune. Salvesen mener planten må tilhøre tomat- eller potetfamilien, men er slett ikke sikker. Dette må undersøkes nærmer.

Arboretet var i krise tidligere i år. Kommunen strøk overraskende hele det årlige tilskuddet på 356.000 kroner. Da våknet Arboretets venner. Bakerne Line Heggelund og Sissel Nilsen satte i gang kronerulling. Mette Mohn satte mange penger som kommunen hadde kuttet inn på Arboretets konto. Bjarne Riebers familie trådte til med ekstra tilskudd. Dermed er Arboretet sikret de kommende to år, før kommunen selv kan få orden på sin økonomi og sitt ansvar. I går ble både disse og andre glade givere behørig hedret på Arboretet.

DUGNAD: Store planter må til når scenen skal pyntes til fest. Gudrun Svenkerud bærer.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH