I gymsalen på Hanøy skole vest i Askøy er det show-time. Utstyret er enkelt; vann, flasker, egg og ballonger. Unntaket er en beholder flytende nitrogen.

Oppskriften er velbrukt: I fjor fikk 17.500 skolebarn i Rogaland og Agder-fylkene oppleve tospannet fra Jærmuseet spinne magi rundt enkel matte, fysikk og kjemi.

I dag er de på Askøy. Fordi lærer Gaute Auflem Lillesund skrev brev til Bergens Tidende. Mer om det siden.

Egg i minusgrader

Ivar Nakken og Hanne Madsen fra Jærmuseet trikser og tøyser. Elevene sitter som fortrollet ute på gulvet.

— Dette er også matematikk. Topologi heter det, sier Hanne og surrer hyssing rundt håndleddene på Ivar, som så får beskjed om å vrenge genseren.

Helt umulig, selvfølgelig. Men latterhikstende morsomt å se ham streve.

Så kommer nitrogenen veltende frem. Smyger seg over kanten av stekepannen. Ivar fryse-steker egg og nekter å høre på når Hanne forklarer at det er umulig å steke i 200 minusgrader.

200 grader under streken, i motsetning til over streken.

— 200 minus, det er her nede, peker Hanne for sin umulige makker.

— Så da er det 200 grader i Kina, da? stråler Ivar.

Høy latter fra alle som vet bedre.

Moro - så kurs

Ute på skoleplassen står en blå lastebil. Det er den som kjører fra skole til skole, fullastet med realfag-moro.

Et dagsbesøk fra Jærmuseet består av først en time klovnerier og triks. Dessuten en utstilling full av forundrings-leketøy. For eksempel en spikermatte som journalisten kan lokkes til å prøvesitte. Så kan hun selv få kjenne at spikerne ikke stikker, bare de er mange og står tett nok.

Fakirer med spikermatter kan bare gå og legge seg!

Dessuten får alle elevene en spesial-time realfag med reiselærerne fra Jærmuseet. Dagen avsluttes med to timers lærerkurs:

— Vi lærer dem enkle eksperimenter som de kan gjennomføre uten avansert utstyr, forteller Hanne Madsen.

- Ta samfunnsansvar

Så var det dette brevet.

I mars utfordret lærer Gaute Auflem Lillesund oljeselskapene til å bidra i naturfagundervisningen. Brevet fra Lillesund var en reaksjon på Statoil-direktør Helge Lund, som etterlyste mer matte i norsk skole.

Hydro i Bergen tok ham på ordet og inviterte Lillesund og klassen hans til drømmedag på Sandsli. Samtidig fikk Lillesund overrakt et gavekort; et dagsbesøk fra Jærmuseet.

Lillesund setter pris på gaven.

— Tror du dette virker for elevene?

— Dette ja, sier Lillesund og ser seg om i gymsalen. - For de minste er det først og fremst en annerledes skoledag. De største har glede av å se at kjemi, fysikk og matte kan brukes i hverdagen. Vi har dessuten ikke mulighet til å drive slike forsøk til hverdags, sier Lillesund.

Han mener alle store bedrifter burde vise samfunnsansvar ved å satse på skolen:

— Det hadde vært bedre hvis Telenor spyttet penger inn i skolen enn å bruke millioner på å skifte logo, sier han.

Vestlandsturné

Med til Hanøy denne dagen er også Asle Moldestad, direktør ved Bergen Vitensenter. Med støtte fra Sparebanken Vest har Vitensenteret booket Jærmuseets realfag-show i fire uker fra tidlig i september. Rundturen starter i Sunnhordland og går via Indre Hardanger til kommunene nord for Bergen.

Om ikke lenge blir skolene invitert til å melde seg på, helt gratis, forteller en begeistret Moldestad.

Direktøren liker det han ser på Hanøy. Planen er å bygge opp noe liknende ved Bergen Vitensenter.

— Vi sender ut våre egne folk sammen med Ivar, så kan de få lære. I neste omgang kan vi drive vårt eget, sier Moldestad.

Året rundt, på hjul, for realfagene.

SMELL OG MORO: Eks-lærer Ivar Nakken driver realfag-show på full tid, utstyrt medballonger, vann og andre enkle remedier.
ODDLEIV APNESETH
IKKE VONDT: Det ser verre ut enn det er. Spikerseter er helt okå sitte på, sier alle vi som har prøvd.
ODDLEIV APNESETH
ÅÅÅHH, NÅ SPRUTER HAN: Både morsomt og skummelt når Ivar truer med vannballongen sin. Midt i flokken står Håvard med en beskyttende arm rundt Marthe.
ODDLEIV APNESETH
FORUNDRING: Etter showet er det tid for å undre seg iforundrings-utstillingen som Jærmuseet reiser rundt med. Fravenstre står Tiril, Martine, Amalie, Andrine og Fredrik.
ODDLEIV APNESETH
SYKKELTEKNIKK: Tina, Amalie og Johanne følger med nårlærer Irene Nilsen får fart på svinge-sykkelen.
ODDLEIV APNESETH