Da jeg var ni-ti år, fikk jeg mine aller første ørreter på fluestang. Jeg og min kompis fikk ny fluestang på samme tid, og vi var ekstremt engasjerte amatører. Hjemme satt vi og bandt våre egne fluer, før vi labbet den korte veien til Dalaelven, elven som skjulte mang en sulten halvkilos ørret.

Vi fisket mest på strekningen fra Haukedalen, via Kvernevikstemma, og helt ned til sjøen. Vi fikk mye rart på kroken. En gang holdt vi på å få en stor vannrotte på kroken. En annen gang kom en mink uhyggelig nær. En hegre skremte vannet av kompisen min i det høye sivet ved elvebredden, og han fikk selv kroken i kneet en gang han sto litt for nær amatørkasteren selv. Men i løpet av de årene vi gikk og fisket i denne delen av Dalaelven, fikk vi aldri en handlevogn eller sykkel på kroken.

Les også: Skoleelever: — Ser fælt ut | Dumpeplassen Dalaelven

Fascinasjon?

Jeg forstår at det ikke er stor fare for at folk med handlevogner forviller seg ned i sivet ved Kvernevikstemma, og at handlevogner har en mer naturlig tendens til å havne i elven i nærheten av butikkene de kommer fra.

Det forklarer imidlertid ikke hvordan de havner i elven. For jeg har forsøkt å sette meg inn tankesettet som ligger bak denne handlingen, å løfte en handlevogn over gjerdet ved elven, og lempe den ned i vannet, for så å stå og se på at den blir liggende. Uansett hvor mye jeg tenker over det, finner jeg selv ikke en eneste fascinasjon ved å se handlevognen i vannet. Det får meg til å tenke videre.

Transportmiddel?

Hvem er disse menneskene som gjør dette? Er det bare barn? Med tanke på vognenes vekt, utelukker jeg de minste. Ungdom på 14-15 år må jo forlengst være forbi det stadiet der en kaster ting i vann, og fryder seg over at det plasker. Kan det være russen? Jeg finner ingen russeregler som gir en handlevogn i luen. Dessuten er dagens 18-19-åringer miljøbevisste og samvittighetsfulle. Det sier de jo selv.

Voksne mennesker kan det selvsagt heller ikke være. Med mindre de er sørpe fulle, og trenger et billig transportmiddel fra a til b. Ved nærmere ettertanke er jo ikke handlevogner særlig komfortable, og fulle mennesker ville vel heller ikke ta seg bryet ved å frakte vognen til elven for å kvitte seg med den. Da ville heller problemet være handlevogner som sto slengt ved byens kebabsjapper.

Nei, jeg kommer ikke nærmere en forklaring, med mindre jeg tenker helt enkelt. La oss slå fast at ingen mennesker er så stokk dumme at de kaster handlevogner i elven, og spørre oss; Hvordan havner de der? Det mest logiske jeg i farten kan komme opp med, er ekstreme, lokale kastevinder. Eller små virvelvinder. Og når jeg tenker over det, så virket ikke den hegren som skremte kompisen min ved elvebredden den gangen, helt uskyldig den heller...

Les også: Skoleelever: - Ser fælt ut | Dumpeplassen Dalaelven

NATURFENOMEN? Hvordan havner handlevogner i en elv, spør vi.
Thomas Gangstøe