Mobilversjon

  • Bergens Tidende tilbrakte et døgn på Haukeland Universitetssyehus. Denne helgen gir vi deg resultatet i Magasinet — og på bt.no. Klikk deg gjennom vår presentasjon over og se bilder og video. 24 timer. 24 historier. - ** Jeg vil be** deg for «Ørjan», sier sykehusprest Torbjørn Skjælaaen.

- Han hadde ønsket å være her i dag, men ble for dårlig. Må du velsigne ham og styrke ham. Gud, vi ber deg.

- Herre, hør vår bønn, svarer de fire andre oppmøtte i kor.

I sykehusets stillerom er det onsdagsmesse. Her fremføres individuelle bønner for pasienter som har bedt om det, enten ved å legge igjen en lapp eller si fra til presten.

Midtpunktet i rommet er en liten stabel brostein og stearinlys. Liv Ingrid Svela, leder for prestetjenesten, går frem og tenner et av dem.

- Jeg vil tenne et lys for «Randi» og familien hennes. Hun har vært under behandling et halvt år og er nå blitt så kritisk syk at hun er på intensivavdelingen og kjemper for livet. Gud, vi ber deg.

- Herre, hør vår bønn.

- Og så et lys for «Marianne» , en jente på Barneklinikken, som også ligger på intensiven. For henne, moren og faren og søsknene. Gud, vi ber deg.

- Herre, hør vår bønn.

Etter bønnen er det nattverd. Døren går opp og en voksen pasient kommer inn. Han er tydelig beveget, men glad over å få motta sakramentet. Den korte messen avsluttes med en salme, før de ansatte går videre til andre plikter.

Et bønneteppe og en pil i retning Mekka er synlige tegn på at rommet også brukes av mange muslimer, særlig ansatte. Stillerommet er åpent for alle, hele døgnet, uavhengig av tro.

- Her kan folk trekke seg ut av det hektiske maset som er synlig ellers på sykehuset. De kan sitte alene, tenne et lys, gjøre det de vil, sier Skjælaaen.

EN STILLE STUND: – Jeg vil tenne et lys for «Randi», sier Liv Ingrid Svela, leder for prestetjenesten ved Haukeland. Torbjørn Skjælaaen leder onsdagsandakten, mens kollega Øystein Kråvik (til h.) også er til stede.