Lørdag 23. juli kjørte en skjærgårdsjeep på et svaberg ved Bjørnetrynet i Os. Båtføreren var svært beruset og husker ingenting av turen. Nå er han dømt til 18 dager i fengsel.

Ingen helt

Mannen la seg flat i Nordhordland tingrett.

— Jeg vil bare takke mannen som reddet meg. Uten ham, hadde jeg vært død, sier båtføreren til bt.no.

Redningsmannen var finanskjendisen Espen Galtung Døsvig, med ligningsformue på flere hundre millioner kroner. Han er blant annet kjent for investeringer i eiendom og shipping, i tillegg til at han har satset på nattklubber, film og storkonserter i Bergen .

— Jeg er glad han lever, men har ikke noe ønske om å bli fremstilt som helt, sier Galtung Døsvig i en kort kommentar til bt.no.

«Et lykketreff»

Båtføreren i 40-årene fikk «halve kroppen gjennom båtens vindskjerm og mistet bevisstheten» i sammenstøtet. Deler av baugen ble knust, og det ble satt i gang leteaksjon da det var uklart om han hadde vært alene. Nesten fem timer etter ulykken viste promilleprøven en alkoholkonsentrasjon på hele 2,06.

— Jeg skulle jo ikke ha ført båten, men da ulykken var ute, hadde jeg gullhår hele veien. Etter to døgn i koma våknet jeg opp, forteller båtføreren.

«Det må betegnes som et lykketreff at han overlevde båtturen», heter det i dommen.

Fant ham blodig

Han innrømmer at han var beruset og aldri skulle ha ført båten med en motor på 115 hestekrefter. Etter ulykken har han vært sykmeldt en periode.

— Jeg har ikke fått snakket med redningsmannen, men jeg må jo få takke ham skikkelig, sier båtføreren.

Ulykkeskvelden hørte Galtung Døsvig lyden av en båt, deretter et smell før det ble stille. Han løp ned til bryggen for å se hva som hadde skjedd. Han så båten i sjøen og tok seg ut til den i en gummibåt. Der fant han den bevisstløse føreren liggende blodig gjennom vindskjermen. Galtung Døsvig slepte mannen og båten til fergekaien der ambulansepersonell hentet ham.

På Haukeland lå båtføreren i koma i to dager før han kom til seg selv. I dag er han på beina igjen, med et sterkt ønske om å takke redningsmannen.

REDNINGSMANN: Espen Galtung Døsvig brukte båt for å plukke opp den bevisstløse mannen.
RUNE SÆVIG (ARKIV)
ULYKKESSTEDET: Her kjørte den berusete mannen på et svaberg. Heldigvis for ham, var hjelpen like i nærheten, på hytten til forretningsmannen Espen Galtung Døsvig.
KJETIL VASBU BRUARØY (ARKIV)