• Cheers, smiler Heather Fuller fra Sussex og tar en sup av sin oransje Caribbean Rum Punch. Fra dekket på cruisejomfruen «The Brilliance of the Seas» kan hun nyte Bergen fra skipets Pool Bar. Iført badedrakt og solkrem.

Allerede klokken 12 på formiddagen er det tilløp til høy sugerørsføring ved Jekteviksterminalen. Brilliance-passasjerer, som har gjort unna Bergen og Bryggen på en formiddagstime, er i ferd med å innta solstolene og boblebassengene på dekket i skipets 11. etasje.

Heather og ektemann Alan har flyktet fra en «dreadful» engelsk sommer og spandert på seg intet mindre enn jomfrucruiset med delvis norskeide «The Brilliance of the Seas» ý en druser av en cruiser, som med sine 90.000 bruttotonn og lengde på 293 meter fyller halve Puddefjorden og litt av Byfjorden med.

— Hvordan er været lenger nord? lurer en allerede noe solsvidd Heather på.

Sammen med 2494 andre cruise-freaker tester det engelske ekteparet den flytende ferien, i pooler og barer og lounger.

De er strålende fornøyd, allerede dag 2. Ikke minst med lugarens utvendige balkong, som skipet har hele 600 av.

Og de nyter muligens også bassenget med fossefall, vannsklien, golfsimulatoren og det stabiliserte biljardbordet.

Utvendig klatrevegg og basketballbanen er det vel mer tvilsomt om de har debutert i. Men helt sikkert glassheisen med innlagt smektende kvinnestemme som hele tiden lover «Going up» og «Going down».

Hiis Bergh med fiff

Ikke rart at Royal Caribbean Cruise Line er stolt over Bahamas-jomfruen sin. Og Ola Hiis Bergh og hans baby Cruise Destination Bergen var i går minst like kry over at rederiet hadde valgt Bergen som aller, aller første anløpshavn for det briljerende skipet.

I Starquest-salongen, den med roterende bar, stilte Hiis Bergh med et vikingskip stående på skifer fra Voss og tre fra Gamlehaugen som morgengave til skipets svenske kaptein, Thomas Wildung, da «The Brilliance of the Seas» ble ønsket offisielt velkommen til Bergen. Først og fremst av varaordfører Terje Ohnstad, finansbyråd Trond Tystad, brannsjef Helge Eidsnes og havnedirektør Morten Meibom.

Ja, til og med tollvesen og politi var uniformert representert.

Fra Bergen kommune fikk kapteinen overrakt boken «Bergen ý the Gateway to the Fjords of Norway».

— Så kan du i vinter sitte der nede i det karibiske, se på bildene og drømme deg her opp nord, sa Ohnstad, som i returgave fikk skipsplaketten, til kommunal pynt.

«Going up and down»

— Da jeg kom om bord i «The Brilliance of the Seas» i dag, skjønte jeg hvorfor skipet fikk akkurat det navnet. Det bærer absolutt sitt navn med rette, lovpriste en begeistret Hiis Bergh, da han rundet av rekken av velkomst- og takketaler.

Da hadde hvitkledde kaptein Wildung allerede fortalt forsamlingen at Royal Caribbean Cruise Line akter å bygge to nye cruiseskip hvert år de neste tre årene, og at man allerede har et skip i cruiseflåten som er betydelig større enn «The Brilliance of the Seas».

— Det later ikke til å spille noen rolle hvor mange cruiseskip som bygges, de fylles opp av turister uansett, sa kapteinen, som oppfordret bergenske myndigheter til å bygge alle kaier «dobbelt så store», for å kunne ta imot neste generasjon flytende turistinvasjon.

Og kaptein Wildung understreket sitt poeng ved å henvise til lilleputten «Sundream» borte ved Nøstekaien. I sin tid rederiets aller første skip, bygget i 1970, og døpt «Song of Norway». Nå side om side i Bergen, som en illustrasjon på utviklingen i drømmebransjen. Jøss!

Og så beklaget kapteinen at skipet ikke førte norsk flagg akterut. Men sånn var det visst i disse tider. Dobbeltjøss!

Men da var det tid for velkomstlunsj, i Chops Restaurant, i 11. etasje, kunne en offisiell mann i blå blazer og litt tidsnød opplyse. Ikke rart han het Ken Rush.

Pass i plast

Selv tok vi den flørtete heisen helt ned, i håp om å treffe damen vi hittil bare hadde hørt stemmen til. Hun sa fremdeles «Going up» og «Going down», men vi så ingenting til henne og endte opp hos den strenge kvinnelige sikkerhetsvakten som hadde oppbevart passet vårt i en plastmappe.

«Next port Flaam, have a nice day» sto det krittet på skiltet ved landgangen da vi cruiset fra borde. Utenfor shuttlet Gaia køen av vannbårne turister mellom Jektevikens tristhet og The World Heritage City Bergen.

GØY I VANNET: Venninnene Hannah (14) til venstre og Rebecca (15) fra Scarborough i England koser seg i boblebassenget på dekket i 11. etasje på «The Brilliance of the Seas». De hadde vært i land i Bergen, så vidt. FOTO: KNUT STRAND