• Stygg, nedslitt og møkkete. Som et stykke Øst-Europa under den kalde krigen.

Bergen lufthavn får passet påskrevet av skribent Hanne Nabintu Herland i et debattinnlegg i Aftenposten.

Hun mener at middelmådigheten har fått utvikle seg fritt i styrtrike olje Norge, og bruker Flesland som en illustrasjon på hva dette fører til.

Flesland direkte her — se webkamera

Hav av søppel

«Med graffiti på vegger, takplater som mangler, serviceuvillige funksjonærer og elendige sanitære forhold som minner mest om flyplasser i det sørlige Afrika. Man støter på et hav av søppel og sigarettstumper utenfor terminalen», skriver Herland.

Hun får støtte av utflyttet bergenser, Steinar Hopland.

— Jeg reiser rundt mye, og Flesland er den styggeste flyplassen i Norden, sier han.

Hopland driver et rådsgivningsfirma i Oslo.

Sist han var på flyplassen, satte han seg på et skittent sete og fikk ketchup og pommes frites på klærne.

— Hver eneste veggplass er fylt med reklame i alle formater. Arkitektonisk er flyplassen en katastrofe, sier Hopland.

Over mål

  • Vi lytter gjerne til kritikk, men dette synes jeg var drøy kost. Det er mulig Hanne Nabintu Herland har lagt merke til noe jeg ikke har sett, sier flyplassjef Dag Jarle Aksnes.

— Vi prøver å ha fokus på kvalitet og service hver dag. Men Flesland er en populær flyplass, og terminalen er altfor liten. Den er bygget for 31/2 millioner passasjer årlig. Nå har vi fem millioner reisende. I travle perioder kan det skje at søppelbøttene blir fulle, og at renholdet kunne vært bedre, sier han.

— Men graffiti på veggene har vi ikke, og løsner en takplate blir den satt på plass igjen med en gang, forsikrer flyplassjefen.

Nye toaletter

Aksnes er ikke snauere enn at han inviterer Herland på omvisning på flyplassen slik at han kan vise henne hvordan passasjerer og bygning blir tatt vare på.

Flyplassjefen opplyser at det årlig brukes cirka 20 millioner kroner til vedlikehold av terminalen. Oppussing skjer kontinuerlig. Det har nettopp kommet nye herretoaletter i første etasje, nå står dametoalettene for tur.

— Både passasjerer og flyselskaper liker seg hos oss. Det er vel derfor trafikken blir så stor, sier Aksnes.

Mange godord

Godordene sitter da også ganske løst hos passasjerene BT traff på flyplassen i går ettermiddag.

Aud Ekaas Øye og Bjørg Myklebust fra Ålvik har stoppet opp i røykekroken utenfor inngangen. De er på vei hjem fra to ukers ferie i Spania, og har aldri tenkt på Flesland som spesielt stygg.

— Vi savner en benk å sitte på, ellers er det OK, sier de.

— Her på Flesland er det så deilige liggestoler, sier Ingvar Gundersen. Han slapper av med avisen i en hvilestol i annen etasje i avgangshallen.

— Jeg reiser ganske ofte med fly. Og Flesland er faktisk en av flyplassene i Norge jeg liker best. Den står heller ikke noe tilbake for de utenlandske flyplasser jeg kjenner. Den er mindre og mer oversiktlig enn Gardermoen. Derfor har jeg inntrykk av at trafikken glir smidigere, sier han.

- Litt nedslitt

— Flyplassen begynner å trekke på årene. Den begynner å bli nedslitt, sier Roy Kristoffersen når BT stopper ham på vei opp trappen til sikkerhetskontrollen.

Kristoffersen kommer fra jobb i Nordsjøen, og skal hjem til Porsgrunn. Han har reist via Flesland i årevis.

— Det plager meg ikke at flyplassen ikke lenger ser helt ny ut, Jeg synes det meste funker greit, sier han. Hva synes du om Flesland? Si din mening her.

Høvik To