• Hva vet vi egentlig om Afrika? spurte 8. klassingene på Rå skole seg om denne uken.

For hvor mange land består kontinentet av, hvis det nå egentlig er et kontinent? Og hvor mye jungel er det der?

Med besøk av studenten Peter Apetorgbor (27) fra Ghana og bergenske Tone Tiller Vangsnes (23), som jobber i den ghanesiske hovedstaden Accra, kunne 90 ungdommer fra tre klasser diskutere seg frem til et litt mer nyansert bilde av det store kontinentet i sør.

Dyreliv, sult, sykdom og fattigdom var noe av det første ungdommene nevnte da Peter ba dem fortelle hva de tenkte om Afrika. Men også sang, dans, sterke vennskap, diamanter og storfamilien som tar vare på hverandre kom opp.

— Veldig gode svar, skryter Peter.

Han har mange ganger opplevd at ikke-afrikanere tror at Afrika er et eneste stort land, der det stort sett er krig og elendighet overalt. Derfor mener han det er viktig å jobbe med barn og unge, og lære om hverandres kulturforskjeller. Gjennom sitt arbeid med den internasjonale studentorganisasjonen AIESEC, har han fått muligheten til å gjøre nettopp det.

— Mange i Vesten, både unge og voksne, vet lite eller ingenting om Afrika, på samme måte som afrikanere ikke vet så mye om Europa. Vi har mye å lære av hverandre, sier Peter.

Også Tone hadde sine egne forestillinger om hvordan Afrika skulle være før hun flyttet til Ghana i høst for å jobbe med markedsføring. Langt fra alle ble oppfylt, og mest overrasket ble hun kanskje over likhetene.

— Alle menneskene er utrolig vennlige, men selve Accra er ikke så veldig forskjellig fra Europa. Selv om du kan kjøpe absolutt alt på gaten, smiler hun.

  • Jeg har inntrykk av at det fremdeles finnes en del mennesker som tror at alle afrikanere bor i stråhytter, sier Tone, som er nyutdannet siviløkonom og fikk jobben i Ghana gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Studentorganisasjonen AIESEC og Fredskorpset i Norge.
FYSISK DISKUSJON:Peter Apetorgbor (i midten) vekket elevene i 8c på Rå skole med et par fysiske øvelser for å starte klassediskusjonen med energien på topp.T.v. Tone Tiller Vangsnes.
Arne Nilsen
GLASSPERLER: De engasjerte elevenesom deltok i diskusjonen om Afrika fikkhvert sitt armbånd fra Ghana i presang.
Arne Nilsen