ANNE-GRETHE DAHLTOR HØVIK (foto)

Vi vender det yrende folkelivet på Torgallmenningen ryggen. Rusler gjennom Byparken. Sikter oss inn mot byens kulturelle «stripe». Rasmus Meyers Allé.

Første stopp

På Stenersens Café er det riktignok et yrende liv, men intet mas. Rolf Monsen (57) balanserer en kopp rykende varm cappuccino mot et lite bord borti kroken.

— Dette er et hyggelig sted. Stikker ofte innom bare for å se på folk, nyte en kaffe og lese avisen, smiler han og setter seg.

Annen etasje i Stenersens samling er forbeholdt Arne Malmedals arbeider. Vi vandrer på lyddempende grått filtteppe gjennom tomme rom. Eneste levende sjel som vi møter er en Securitas-vakt.

Hvite vegger. Store lerreter i alle regnbuens farger. Skuldrene senkes uvilkårlig. Hvem trenger vel dagslyslampe i mørketiden når man kan vandre rundt i slike oppkvikkende omgivelser?

Annet stopp

Vi entrer den lysegrønne funkisbygningen. Hos Landmark har en gjeng ungdommer pluss en enslig middelaldrende mann med en avis funnet kaféroen. Dempet musikk og klirring av en teskje i en kaffekopp er alt som høres. Herlig!

I Kunsthall & No.5s nyåpnete islandske utstilling rusler Lise McKinnon (70) rundt. Suger inn kulturen.

— Jeg tar meg gjerne en gallerirunde om lørdagene. Liker meg godt i samlingene langs Smålungeren, men synes også det er kjekt å besøke byens mange små gallerier. Spesielt Siverts og Allmenningen har mye å by på, smiler hun.

Tredje stopp

I Rasmus Meyers Samlinger vandrer venninnene Toril Sirhaug og Jannecke Langeland gjennom stille rom, kikker på ærverdig malerkunst. Toril er gressenke denne helgen. Sammen med sin høygravide venninne nytes en stakket fristund fra mann og barn, hund og stasjonsvogn.

— Vi storkoser oss, bare oss to. Kjekt å være to venninner på bytur - langt unna familiehverdagen. Men neste stopp blir nok et par kaféstoler, smiler Toril og kikker på Janneckes svulmende mage.

— Ni uker igjen, sukker Jannecke.

Fjerde og siste stopp

Lysverksbygningen lyser opp i novembermørket. Vi går gjennom fotoutstillingen i første etasje. Store rom. Store fotografier på hvite vegger. Stillhet, stillhet.

I et av rommene beundrer en voksen mann og en ung dame fotokunsten. Går først inntil bildet, jakter på detaljer. Så litt på avstand. Fra midt på. Fra siden.

— Pappa er på besøk fra Oslo, og nå viser jeg ham rundt her i byen. Men jeg er ikke så godt kjent her selv ennå, så dette blir litt sightseeing for oss begge, sier jusstudent Kjersti Kristofersen Borgen.

Pappa Lars Kristofersen bare nikker og smiler. Ser ut til å være storfornøyd med sightseeingmålet som datteren har valgt.

— Dette var kjekt. Rolig og kjekt, sier han.

Vi kunne ikke ha sagt det bedre selv ...

STILLE RO: I går byttet jusstudent Kjersti Kristofersen Borgen ut lovbøker med fotokunst, og tok pappa Lars Kristofersen med på kunstutstilling. - Å, jeg får så lyst til å ta bilder selv når jeg ser så fine bilder som dette, sier Kjersti.

ENGLER OG KJERUBER: Toril Sirhaug (til venstre) og Jannecke Langeland beundrer Mathias Blumenthals veggmalerier fra 1700-tallet.

VENNINNEUTFLUKT: Jannecke Langelands struttende mage tilsier at neste stopp for henne og venninne Toril Sirhaug blir nærmeste kafé.