– Er det ikke flott? De kunne virkelig lage fine bygninger den gangen, sier Siren Steen idet hun låser opp en tredør og gløtter opp på den hvitkalkede buen i en av bakgangene.

Steen er avdelingsleder for musikkavdelingen ved Hovedbiblioteket, men har vandret i bibliotekets mange rom og ganger siden hun begynte som praktikant i 1969.

– Min mor var også bibliotekar, så jeg er et ekte bibliotekbarn, sier hun.

Hemmelig kode

Stemningen ute i bibliotekets åpne lokaler er rolig og avdempet. Noen snakker med innestemme, men de fleste sitter i en stol og leser eller lytter til musikk. I bibliotekets mørkeste hvelv er det imidlertid stille som i graven.

Heisen åpner seg i nederste etasje og lukten av gamle bøker er mye mer inntrengende enn noe annet sted i bygningen.

I det første rommet ligger hylle på hylle med Gula Tidend, Bergens Aftenblad og andre aviser av gammel årgang. Ved siden av står NRKs gamle grammofonplater.

Steen trykker en kode på veggen og en ny dør åpner seg.

– Koden til dette rommet har ikke en gang jeg tilgang til, sier biblioteksjef Leikny Haga Indergaard.

Cigaretter og spegelår

Ifølge Steen er rommet i seg selv ikke så fint, men innholdet derimot, betegner hun som "helt fantastisk".

– Jeg er spesielt glad i denne. Det er Koralboken til Lepramuseet. Tenk at tonene fra denne boken var det eneste som løftet hverdagen til de spedalske, sier Steen.

I det innerste hvelvet deler Koralboken plass med autografsamlinger, dagbøker, noter og lokalhistorie. Mye har også Edvard Griegs signatur.

– Vil dere se de små regnskapsbøkene til Grieg? De er ganske så fascinerende, sier Steen.

På de første sidene er det detaljerte tegninger av Troldhaugen. Edvard Grieg kalte selv bygningen «mitt beste opus hittil», men det var hans fetter, arkitekten Schak August Steenberg Bull som tegnet huset.

Lenger bak i boken har Grieg brukt plassen til sirlige nedskrivelser av dagens utgifter.

– Han var tydeligvis opptatt av hva ting kostet. Her er både cigaretter, spegelår, brød og sporvognsbilletter oppført. Ja, og hvor mange penger han ga til Nina, sier Steen.

Seks etasjer jern

Hun lukker døren til hvelvet og viser oss en annen del av husets skjulte områder: et magasin i seks etasjer. Her står alt fra psykologiske tidsskrift og bibler fra 1800-tallet, til bøker om Grønlands natur og Bergens lokalhistorie trygt plassert i en staut grå bokhylle av jern. Faktisk er hyllen som går tvers gjennom alle seks etasjene, i seg selv fredet.

– Etter det vi vet er det bare Det kongelige bibliotek i København som har samme type bokhyller i Norden. Den er ganske spesiell, men fryktelig upraktisk siden den ikke kan flyttes på, sier Indergaard.

Ifølge biblioteksjefen står bøkene tett i tett her i dette magasinet fordi det bare er plass til de mest brukte bøkene ute blant publikum.

– Men de kan søkes opp av publikum og da blir de hentet av personalet, forteller hun.

Selv om det ikke er mange meter mellom Griegs finurlige skriblerier i hvelvet og Xboxen i det nye spillrommet, er begge en del av byens bibliotek.

– Å legge til rette for moderne bruk av bygget samtidig som vi beholder det gamle og ærverdige er en krevende balansegang, men her skal vi ha plass begge deler, sier Indergaard.