• Ta tranen! Edvard Pettersen er morsk i stemmen. Vi gulper ned en spiseskje «blæææ» og skyller usmaken vekk med en munnfull skolemelk rett fra flaske. Så er det knekkebrødet, gulroten og den kvarte appelsinen...

TRULS SYNNESTVEDT

«Skolens slaveri», nemlig, heter boken Edvard Pettersen presenterte i går, fra kateteret på Bergen Skolemuseum.

En julegave av en minnebok, proppet med bilder fra hverdagen i bergensskolene i tidsrommet fra 1945 og til midt på 1970-tallet — uskyldstiden i skolen.

En bok med skoleminner fra «etaren» og «dritaren» og «pinaren», fra skoleplantingen, skoleplassen, skoleturer og skolesparing. Fra skidager og idrettsdager og turndager.

Husket av folk som Helge Jordal, Terje Bøe, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Rune Larsen, Martin A. E. Andersen, Frank Aarebrot, Davy Wathne og Dag Steinfeld, for å nevne noen av de hundre kjuaguttene og kjuajentene som er intervjuet om kordan det var å gå på skole i gamle dager.

Og bilder, selvfølgelig, i fleng, av klasser og lærere og skolebygg. Og begivenheter. Av verdens første romfarer Gagarin på besøk på Ulriken skole i 1964 og filmstjerne Danny Kaye på Haukeland skole i 1955.

Bilder av «skolefestningene», av stramme lærergrupper og av elever med 50-talls-looket. Det meste er her. «Kniksen» på klassebilde, for eksempel.

- En bok for alle

Mens vi gumler i oss skolefrokosten, forteller den ene av bokens to forfattere, Kaspar Synnevåg, om Edvard'en-forlagets femte utgivelse.

— Det finnes allerede mange flotte bøker om enkeltskoler i Bergen. Vi har ønsket å lage en bok der alle bergensere kan kjenne seg igjen, forklarer han, med medforfatter Hans Brundtland på Haukeland sykehus med benbrudd etter fall på bergensk glattis.

Forfatteren understreker også at det slett ikke er mønsterplaner eller den slags tørre ting «Skolens slaveri» befatter seg med. Nei da, her går det i folkelig historie - om baklengs filmfremvisning, gutteplasser og jenteplasser, straffelekser, forplantningslære, klikkerter - og Helge Jordal som på Minde skole var med på å legge en levende frosk i kateterskuffen til «frøken».

Og om en «middels skoleflink» Herman Friele som gikk på Haukeland skole og «gledet seg til hver dag».

Og om alle kallenavnene. Terje Bøe, for eksempel, den legendariske sønnen av den like legendariske faren Alf Bøe, forteller at han i alle år måtte leve med sitt, «Terje Bøe, kjokk og rø', eter bare langebrød». Jo, det var et herlig slaveri...

GAMLE DAGER: Generalprøve foran en av de legendariske turnoppvisningene på Møhlenpris idrettsplass på 1950-tallet.<p/> FOTO: «SKOLENS SLAVERI»
SKOLEFROKOST: Melken gikk ned via sugerør på skolefrokosten på 1950-tallet. Brunosten venter, ikke drikke med mat i munnen...<p/> <p/>FOTO: «SKOLENS SLAVERI»