Søndag kveld samlet etterlatte og pårørende seg til ”Ettertankens dag” i Domkirken i Bergen. 19 personer omkom i trafikken i Hordaland i fjor. I tillegg ble mer enn tusen personer skadet.

— Det er et fint arrangement, men det er utrolig tøft å være her, sier Wanja Gullbrå fra Vaksdal. Hun måtte tenke seg om lenge før hun bestemte seg for å være med på minnemarkeringen. Hun er blank i øynene når hun forteller om det som skjedde 20. juni i fjor.

— Sønnen min Joachim Gjerde døde da han kjørte utfor veien og inn i en fjellvegg. Han kjørte lettmotorsykkel. Det var tre måneder før han skulle fylle 17 år. Tiden etter han døde kan beskrives med et ord - det har vært et rent helvete. Du skal bare ikke begrave barna dine, sier hun.

Angår alle

  • Å vise at vi bryr oss er viktig. Dette angår ikke bare de som mister noen, dette angår oss alle, sier distriktsleder Arne Aase i Trygg Trafikk. Han organiserte minnemarkeringen, som er et samarbeid mellom 17 ulike aktører.

— Veldig mange topper deltar her i kveld, både rikspolitikere, lokalpolitikere og ledere i politi og brannvesen. Det viser at trafikksikkerhet blir satt på dagsordenen, sier Aase.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var blant dem som minnet de omkomne. Hun snakket om hvor viktig det er å vise medfølelse med de pårørende og etterlatte - og erkjenne hvor vanskelig det er når man mister en av sine nærmeste i trafikken.

— Når unge rammes blir det ekstra tungt for pårørende – og også for samfunnet, sa Strøm-Erichsen i Domkirken.

Politimester Ragnar Auglend, fylkesmann Svein Alsaker og brannsjef i Bergen, Helge Eidsnes, deltok også på minnemarkeringen.

Etterlyser sorggrupper

Wanja Gullbrå etterlyser egne sorggrupper for etterlatte og pårørende etter trafikkkulykker. Helseministeren lover å sjekke opp saken.

— Jeg skjønner at det er behov for sorggrupper. Det er noe vi vil prøve å hjelpe til med å få etablert.

Målet med markeringen er å sette fokus på det omfanget en trafikkulykke har, og rette oppmerksomhet mot trafikksikkerhet og forebyggende arbeid. Arne Aase mener det er mye alle kan bli bedre på for å forebygge ulykker.

— Det kan deles inn i to. En ting er fysiske ting som midtdelere og god brøyting nå om vinteren. For det andre er det holdninger blant sjåførene. Folk må slutte å gjøre alt mulig annet når de kjører bil og konsentrere seg om å kjøre. Dessuten bør folk ha bedre humør når de kjører. Det er når man er sint og irritert at man tar sjanser. Sjåfører i bedre humør kan spare liv, konkluderer Aase.