Etter sammenslåingen med Madam Bergen i 1998 heter produksjonsselskapet Tre Søstre. Men selv om produksjonen foregår i samme lokaler, er oppskriftene og matlagingen strengt separert.

Kling! Klang! Drrrng! Svisj! Svusj! Det smeller i stålkar og suser i maskiner. En liflig duft av hvitløk river oss i nesen. Rett innenfor døren står Ronny Lund og stapper hysefileter i en svær stålkvern. Gjennom et stort hull foran kommer så hysen ut igjen som lang, gråhvit spagetti. Ekte råvare!

— Denne er fisket i Kjøllefjord i Finnmark, men vi får hyse levert fra hele landet. Flere ganger i uken. Hyse er Hagelin-fisk nummer en, forklarer daglig leder Øyvind Blom stolt.

Effektivt samarbeid

Det store produksjonslokalet summer. Alle de hvitkledde er opptatte med hvert sitt. I en krok steker Hagelin-veteran Ingrid Jensen steinbitkarbonader til den store gullmedaljen. Tempoet er imponerende.

— Ja, her går det unna, smiler hun og flipper en hel bataljon gylne fiskeburgere opp i stålkar, som går rett i oppbevaringsbokser, som igjen kjøres ut til forskjellige matbutikker i bergensområdet.

Borte ved de store panoramavinduene står Helge Skar. Han heller ingredienser i store «sementblandere». Utsikten er formidabel, med sjøen skvulpende rett utenfor.

— Ja, her ser vi rett ut til råvarene, smiler han og mikser og trikser og setter i gang kvern etter kvern. Her skal det bli farse til både kaker, boller, gratenger og karbonader. Alle med sine egne, hemmelige ingredienser.

75 år gamle oppskrifter

Daglig leder Blom viser oss inn i «det aller helligste»: Et knøttlite, smalt krydderrom uten vindu og med hyller fra gulv til tak på ene siden og en lang arbeidsbenk på den andre.

I hyllene ligger potetmel, margarin, krydderblandinger, muskat, salt, hvit og svart pepper, persille, hvitløk, purreløk, fiskekraft og soyasaus. Flere krukker, matpapir, små plastposer - og en vekt.

— Ja, her måles alt nøye. Vi er tro mot søstrenes gamle oppskrifter, som har vært uforandret siden starten i 1929, forsikrer Blom.

I den kjølige gangen ut fra produksjonslokalene ser vi to store melketanker.

— Dagens melkeleveranse. Og vi bruker kun H-melk - den eneste melken som passer til matlaging, slår han fast.

Topp hygiene

I lokaler der mat tilberedes er det en selvfølge med høy kvalitetssikring og topp hygiene.

— Halve arbeidsdagen går med til renhold, og lokaler og utstyr gjennomgår stadig mikrobiologiske tester. Arbeidsdagen begynner klokken fire om morgenen, og produksjonen er ferdig sånn i halv nitiden. Men vi fortsetter med renhold frem til klokken ett, forklarer Blom.

I taket henger flere summende, elektriske insektfangere.

— Vi har insektgitter foran vinduene også. Ellers kunne vi ikke ha åpnet dem, smiler Helge Skar.

— Og få med at vi har et fantastisk arbeidsmiljø. Har man først begynt her, så slutter man ikke før pensjonisttilværelsen innhenter oss, smiler Ingrid.