Det ble slått katastrofealarm etter at et ras rammet fem hus ved Hatlestad Terrase i natt. En kvinne er funnet omkommet og ni personer er skadd, derav to kritisk. 128 naboer til rasstedet ble evakuert og sitter nå innesperret.

En av søylene som holder Nesttunsenteret oppe, har seget en halv meter på grunn av flommen. Eier Rune Birkeland frykter at hele bygningen skal rase sammen.

36 oppdrag

I dag tidlig hadde brannvesenet loggført 36 oppdrag i løpet av natten. Mange ventet da fremdeles med oversvømte kjellere. Brannvesenet oppfordret folk innstendig om å vente med å ringe til etter klokken 8 i dag tidlig for å gi brannvesenet mulighet til å få oversikt over kaoset.

Over hele Bergen og i distriktene rundt råder i dag det totale trafikkaos. Overalt meldes det om oversvømte veier og ras. Politiet oppfordret i dag alle som hadde mulighet til det om å sette bilen hjemme. Også bussrutene ble sterkt berørt. Sjekk hvilke veier som er stengt her!

Renseanlegget kollapset

UV-anlegget ved Svartedikets vannbehandlingsanlegg er ute av drift. Flommen har slått ut UV-anlegget som beskytter mot parasitter og Bergen kommune råder byens befolkning til å koke drikkevannet.

Kumlokk er i dag på avveie over hele byen.

— Veldig mange steder i Bergen er kumlokkene rett og slett sprøytet vekk. Vi ber folk om å være oppmerksomme, oppfordrer informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

Vannet står halvannen meter opp på veggen på husrekken i Loneveien ved Nesttunvannet. I Haugsdalen i Fana står vannet i dag langt opp etter husene og store jorder står under vann.

Allerede ved 23-tiden i går kveld gikk Starefossen over sine bredder. Folk måtte flykte eller søke ly i andre etasje av husene sine.

I Damsgårdsveien var situasjonen kritisk i natt. Det ble meldt om enorme vannskader i kjellere og leiligheter, og rundt midnatt ble hele veien stengt.

Som små vann

Møllendalsveien og Fjøsangerveien ved Mindre Allé ble også stengt etter at sølepyttene raskt vokste seg store som små vann. Parkerte biler ble fylt med vann opp til dashbordet og politiet ringte rundt til bileiere i hele Bergen for å redde bilene sine.

Også utenfor Bergen gikk vannet over styr i natt:

Ved Folgefonnatunnelen fikk bt.no i natt opplyst at steiner og trær hadde rast ned i fjellbanen. I Eikelandsosen skal en bil ha havnet i et hull i veibanen.

I Hålandsdalen ble elven Eitro i går kveld forvandlet til et frådende monster. To turgåere på vei ned fra fjellet ble stående fast p åden ene siden av elven.

Vassdrag i veien

Et stort ras gikk ved 10-tiden i dag tidlig i Hegglandsdalen. Veien ble sperret, men ingens skal ha blitt skadd i raset. Os vassdraget var da også kommet opp på E39 mellom Os og Bergen.

Store nedbørsmengder førte i natt til oversvømmelse på riksvei 545 i Fitjar på Stord. Fra før er E 39 stengt, og fergen Halhjem-Sandvikvåg går i dag om Skjærsholmane.

Mast veltet, strømmen gikk

I Kvinnherad veltet en 24 meter høy mast i går over en mindre strømlinje og tok strømmen fra et hundretall beboere.

— Det er ikke ofte slikt skjer, men det er altså mulig i ekstremt vær. De siste ti årene har det nok skjedd 2-3 ganger, sier informasjonssjef Irene Meldal i Statnett etter at den ti tonn tunge høyspentmasten natt til onsdag gikk i bakken.

Bakgrunnen for hendelsen er et jordras ved Løfallstand.

Sjefingeniør ved Kvinnherad Energi, Gerhard Myklebust, sier noen hundre abonnenter mistet strømmen ved ett-tiden natt til onsdag.

— De siste var koblet til igjen klokken 10.08. Vi har aldri før opplevd så mye ras som dette. I Mundheimsdalen har vi en koblingskiosk som havnet ute i veien, sier han.

Trusene flyter

På Janusfabrikken flyter truser, sokker og gensere rundt i underetasjen.

— Fargeriet måtte stenge i flere timer. Midt i hovedsesongen er dette svært kritisk, opplyser Janne Vangen Solheim.

— I august satte vi omsetningsrekord på fabrikken, vi har en rekordstor etterspørsel etter tørre truser, ikke våte, legger hun til.

Strie Raundalselva

Raundalselva gikk uvanlig stri i dag. Ved sagbruket vasket Palmafossen bort grunnmuren under lagerskuret. I lagerskuret hadde Voss Møbel- og Trevareverkstad liggende beslag til skyvedører for flere hundre tusen kroner, men de kom seg ikke frem for å sjekke om de hadde gått tapt. Husene bakenfor lagerskuret har fått vann i kjellerne.

Vi gjør oppmerksom på at listen over ødeleggelsene ikke er fullstendig. Fra alle deler av Hordaland meldes det i dag om store skader etter flommen.

NESTTUN: Store vannmengder samlet seg på Nesttun i dag.
FANA: På Haugland i Haugsdalen i Fana står vannet langt opp etter husene og store jorder står under vann. FOTO: JONNY LID
NYE SÆDALSVEG: Ras ved Birkelundstoppen. FOTO: ARNE VOLL
LØNE: Høyballer på avveie ved Lønavatnet. FOTO: JETTE MEYER