«Deilig er jorden» strømmer ut fra den lille cd-spilleren. Utenfor tre store buevinduer ligger byen i et vakkert, klart vinterlys.

Inne lukter det pelifix.

På syv store bord ligger det papir i fristende farger. Glanspapir, silkepapir, kreppapir, tegnepapir, alt hva et julehjerte kan begjære.

Her skal det lages engler — og mer til!

Gamle klippekunster

— Se på denne stjernen, sier Ingrid Alba Bonafede Heggernes (7 1/2) fornøyd og holder opp et kunstverk i gull og sølv som hun har klippet helt selv. Den skal være over hodet til engelen hun har tegnet.

Ingrid Alba er på engleverksted på Permanenten sammen med mamma, pappa og lillebror Oskar (4 måneder).

— Det er kjekt å gjøre det andre steder enn hjemme, så får vi alt rotet her, sier Randi Heggernes og ler mildt. Forrige helg laget de pynt hjemme, og resultatet ble glitter over alt.

Det var kjekt likevel, selvfølgelig.

Familien er foreløpig nesten alene på verkstedet.

— Vi våkner tidlig nå for tiden, og var klar til å gå ut døren klokken ti, sier Randi.

— Oskar har bare sovet hele natten én gang, røper Ingrid Alba og spør om vi vil holde lillebroren.

Det vil vi.

Mamma Randi husker plutselig et triks hun gjorde da hun var skolejente. Tenker så det knaker, prøver seg frem og plutselig har hun laget en rød remse med papirmennesker som holder hverandre i hånden.

Resten av bordet blir mektig imponert.

— Jeg fikk ketchupsong-singelen i kalenderen i dag, forteller Ingrid Alba og demonstrerer ketchupdansen.

«Den egentlige engelen»

Borte ved vinduet sitter Johan Satrio Husby (4) sammen med mamma og er nesten ferdig med sitt kunstverk. Bare litt glitter på magen og en sølvfolie-vinge til, så er engelen komplett.

Før de gikk hjemmefra, sa pappa at skulle de lage en engel, måtte den likne på Johan. Han er den egentlige engelen, forteller mamma Kjersti Trageton og hjelper til med limet.

Johan finner et fint sted på veggen til engelen, og skriver navnet sitt ved siden av. Imponerende.

— I dag må vi visst hjem og lage en engel til kalenderen din, sier mamma Kjersti. Johan har nemlig en litt annerledes julekalender. 24 ruter på vinduet, laget av tape, og for hver dag frem mot jul skal han henge opp en og en ting.

I dag blir det altså hjemmelaget engel.

Drømmejobb

Kunsthistoriker og vert på verkstedet, Kari Skarprud Pettersen, er allerede i god julestemning etter to uker med englemakerier.

— Det er en veldig koselig jobb. Forrige helg var det førti gjester hver dag, og lørdag denne helgen kom 26 kreative sjeler innom verkstedet.

— Vi hadde en familie som satt her nesten hele dagen. Og veldig mange besteforeldre kommer hit med barnebarna, forteller Skarprud Pettersen fornøyd.

Allerede nå er det bestemt at det blir engleverksted neste år også.

— Vi er veldig stolte av det nye undervisningsrommet vi har fått her, og ønsker å satse mer på barn, skoler og barnefamilier i tiden fremover, sier hun.

Skarprud Pettersen understreker at dette ikke er et nisseverksted.

— Engler som tema er veldig spennende. Vi har jo engler i utstillingen vår fra før, og i kunsthistorisk sammenheng er engler veldig kjent, sier hun. Dessuten er ikke engler bare for kristne, det er et flerkulturelt tema.

At papirengler kan ha uendelig mange farger og fasonger, er veggene på museet et bevis på. Tett i tett i tett henger de. Målet er å fylle veggene i undervisningsrommet, videre ned i resepsjonen – og helt ut på gaten.

— Kanskje blir det verdensrekord? sier verksteds-verten lurt.

Bare englene vet ...

MAMMA-ENGEL: Når Ingrid Alba Bonafede Heggernes (7 1/2) er ferdig med klipperiene sine, utnevner hun mamma Randi til en slags prinsesseengel.<p/>FOTO: ARNE NILSEN