I helgen er det klart for nakensneglesafari på Gulen dykkesenter for fjerde gang på like mange år.

Etter funnet i fjor av den meget sjeldne berghia norvegica, som har holdt seg skjult på havbrunnen siden den ble dratt med bunntrål i Trondheimsfjorden i 1937, har arrangøren store forventninger.

Vil finne sin egen

Arrangøren Christian Skauge (42) var en av dem som gjenoppdaget den «norske» nakensneglen i fjor.

Denne gangen håper han å finne en helt ny art, men han får konkurranse av marinbiologer og professorer fra seks land i Europa.— Det hadde vært veldig stort. Vi gir oss ikke før vi finner en ny art. Jeg må innrømme at jeg ble skuffet da vi skjønte at berghia norvegica var oppdaget fra før, sier Skauge.

Trøsten var at bare fem eller seks i hele verden som har sett den i levende live på bunnen.

Kan ikke spises

Nye arter får helst latinske navn, og det er finneren som bestemmer. Skauge har planen klar.

— Ja, da blir det skaugeensis, ler han.

Nakensneglene er små og kan ikke spises. De fargerike sneglene, som fascinerer undervannsfotografer, mangler skall.

Totalt er det funnet 54 arter i et lite område utenfor dykkesenteret. Men det er over 3000 på jordkloden. 87 er offisielt registrert i Norge.

— Vi finner nye arter hvert år, og vi har funnet mange sjeldne, sier Skauge.

Perfekte forhold

De norske ekspertene Jussi Evertsen og Torkild Bakken fra NTNU skal holde foredrag, i likhet med verdensberømte undervannsfotografen Alex Mustard og Dr. Bernard Picton fra Universitetet i Dublin.

Noen av dem er i stand til å spise nesleceller som de lagrer på ryggen som forsvar mot å bli spist av sultne fisk. Christian Skauge

I en vitenskapelig artikkel som nylig ble publisert av Evertsen og Bakken, skriver de to at det er funnet fem arter de siste årene som er nye for Norge, samt ti som er veldig sjeldne.

Ti av de 15 er funnet i Gulen, der dybde- og strømforholdene er perfekte for sneglene og maten deres, de såkalte hydroidene. Og mars skal være beste det tidspunktet å lete på.

— Noen av dem er i stand til å spise nesleceller som de lagrer på ryggen som forsvar mot å bli spist av sultne fisk, mens andre stoler på kjemisk krigføring for beskyttelse, sier Skauge.

Så spørs om sneglene klarer å gjemme seg for de 38 deltakerne i Gulen.

HVILELØS JAKT: Christian Skauge har ikke tenkt å gi seg før han finner en helt ny nakensnegle, og den skal hete skaugensis.
PRIVAT