Stiftelsen Bergens nye Sjømannshjem kunne ønske den første gjesten velkommen til Neptun Hotell 4. september 1952. Med andre ord for nøyaktig 50 år siden. Og det skal selvsagt feires med både mat og kunst. Og musikk, selv om den store jazzperioden på Neptun tok slutt for mange år siden.

Noen av oss har et forhold til Neptun Hotell, fra det var kafé med studentikose tilstander i andre etasje. Her innstiftet daværende direktør Gunnar Holm det som etter hvert ble Norges sentrum for jazz med Eivin Sannes som huspianist, i samarbeid med blant andre Ronny Scott i London, internasjonale jazzstjerner og lokale størrelser som Grethe Kausland og Laila Dalseth.

Kunsthotellet

Så kom direktør Hans Inge Bruarøy. Med ham kom kunsten. Og så matkunsten. Vinlistene har vunnet priser, kokkene sendes til Frankrike, og kafeen ble gourmetrestaurant med det ambisiøse navnet Lucullus.

— Vi måtte gjøre noe for å konkurrere. Vi ville ikke være en kopi, et hotell som ikke skilte seg ut fra et hvilket som helst kjedehotell. Det var bedre å bli kopiert.

Det er Neptun blitt. Det er etter hvert flere hoteller som smykker veggene sine med kunst, men de har vel et stykke igjen før de kommer opp i ca. 760 kunstverk som Neptun har etter siste opptelling. De fleste innkjøpt personlig av Bruarøy. Både for å skape miljø og for å gi gjestene en opplevelse.

Jubileumsutstiller Bleken

— Det er gledelig når noen har ambisjoner og drives av personlig engasjement, sier den nye direktøren ved Bergen Kunstmuseum, Audun Eckhoff. – Det offentlige bruker hvert år ca. 15 millioner kroner til innkjøp av kunst, men private kjøper for flere ganger det. Vi så gjerne at kreftene ble samlet. Det er det samme hvem som kjøper inn - det viktigste er at god kunst kommer til Bergen. Og blir der.

Nå er Håkon Bleken kommet til Neptun. Og noen av hans bilder blir her også, for det er allerede kommet røde lapper på den kombinerte jubileums- og salgsutstillingen.

Nye utvidelser

Sjømennene fra 1952 ville ikke kjent seg igjen. Den gang var værelsene i sjette og syvende etasje i det første nye hotellet som ble bygget i Bergen etter annen verdenskrig, og byens inntil da største kompleks med 33.000 kvadratmeter. De 55 rommene var så moderne at de alle hadde egen dusj – men toalett i korridoren. Der var enkeltrom, men der var også firemannsrom med køysenger, og salongen var en «kapteinskahytt».

I dag er så å si hele huset hotell. I jubileumsåret har det fått 19 nye rom, nye kurs- og konferanselokaler og en kraftig utvidelse av baren Ludvig - oppkalt etter Ludvig Eikaas som Neptun har en betydelig samling av. Rom er også oppkalt etter kunstnere eller skuespillere (hotellet har et nært samarbeid med både Den Nationale Scene og andre kulturinstitusjoner) og prydet med arbeider av blant andre Inger Sitter, Frans Widerberg og Ingri Egeberg.

Byens beste kjøkken?

Men la oss ikke glemme maten! For all del - det er det luculliske kjøkken (med avleggeren Pascal) som trekker bergenserne. Ikke bare oss, forresten, også hotellets gjester. Og det er litt uvanlig at hotellgjester ikke går ut av huset for å spise.

Bygningen eies fortsatt av stiftelsen, men 1. januar 1999 overtok Ofoten og Vesteraalens Dampskibsselskab hotelldriften, og Jon A. Sundal overtok direktørstillingen. Mens Bruarøy og hotellets tidligere kjøkkensjef Ole Haga tar seg av restaurantdriften. Kjøkkensjefen i dag er Fredrik Hald med «stunts» både i Paris, Frankfurt, Monte Carlo og Brussel og med fersk heder som «Årets kjøkkensjef». Opprinnelig skulle han slett ikke inn i restaurantbransjen, men nå er han entusiastisk som få og snakker med følelse om mat i sin alminnelighet og fisk i særdeleshet, om samarbeid med oppdrettere og spesiell Neptun-laks og Neptun-kveite.

Direktør Sundal er en mer stillfarende entusiast, men forsikrer at Neptuns nye drivere har forpliktet seg til å videreføre den kursen som var staket ut. Med miljø, atmosfære, kunst og mat.

«FAMILIEBILDE»: Hans Inge Bruarøy (sittende) var direktør på Neptun i 35 år og har fortsatt restaurantdriften mens Jon A. Sundal er dagens direktør og Fredrik Hald en entusiastisk kjøkkensjef. «Årets» for øvrig.
FOTO: RUNE SÆVIG