— Eg trenger litt tid for å tenke over denne her. Men gåmann kor flott han var, sukker en godt voksen mann. Han står i butikken og snur og vender på en staselig, sovjetisk militærlue. Skal, skal ikke ...

Luen er en såkalt marskalklue og hører til en sovjetisk paradeuniform fra rundt 1980. Ifølge Alvsaker har den trolig tilhørt en generalmajor.

Anonym kundekrets

Vi spør om mannen samler på slikt?

— Ja, eg e' veldig interessert i militærhistorie, spesielt russisk, eller sovjetiskrussisk. Men dåkker får ikkje ta bilde av meg! Og eg seier ikkje ka eg heter! Han ser strengt på oss.

Som de fleste andre av kundene, som i jevn strøm siger inn Waterloos vesle butikkdør mens vi er innom, vil også den potensielle luekjøperen være anonym.

Gunnar Alvsaker smiler bare bredt. Han er vant til at kundene hans forventer anonymitet.

— Der er vi nordmenn helt spesielle. I alle andre land er man stolte over for eksempel å ha hatt en bestefar med militær karriere. Men her til lands vil vi helst holde slikt for oss selv, sier han.

Et historisk skattkammer

Vi rusler rundt i den vesle butikken. Kikker gjennom rekken av uniformsjakker. Uniformsbukser. Mange skjebner ...

Hver ledige centimeter av veggene er viet en haug med medaljer og emblemer. Hyller er fylt til randen med krigsbøker pluss hjelmer og uniformsluer av ymse slag. På bord og disker står esker fylt med medaljer, ekeløvspynt, knapper, fløyter, emblemer, vinkler og striper. Og under både her og der finner vi gamle rygg- og skipssekker, spader, støvler, livvester, felttelefoner - og en svær kasse av en gammel radio.

— Den går på et gammelt voltsystem. Har ikke vært i live på lenge. Har trolig stått i en amerikansk lastebil fra krigens dager. Eller kanskje i et av yankee'enes Dakota transportfly, sier mannen som har en historie å fortelle om nær sagt alt han selger ...

Bevisste kunder

Men også Alvsakers kunder er et oppkomme av historier.

— Ja, jeg lærer noe nytt hver eneste gang jeg har åpen butikk, smiler han.

Og vi skjønner fort hva han mener. Den vesle stunden vi er innom, møter vi to eldre menn, som begge har vært i Tysklandsbrigaden og som helt tilfeldig dulter borti hverandre i butikken. De blir stående og utveksle krigserfaringer. Spennende!

Vi møter student Frederik Stokvik fra Trondheim, som har bodd i Bergen i kun tre måneder og som nettopp har fått øynene opp for «Waterloo».

— Å dæven, dette er jo en gullgruve, gliser den unge mannen - med spesialinteresse for østtysk og amerikansk militærhistorie.

Vi møter en eldre dame, som bare stikker innom for å slå av en prat.

Og en middelaldrende mann, som kommer bærende på en gjenstand rullet inn i beskyttende bobleplast ...

En dolk til begjær

Den middelaldrende ruller ut en flott, gammel dolk fra plasten. Legger den forsiktig på disken foran Alvsaker.

— Å, du Helleveien toogfemti b! Er det virkelig det jeg tror det er, utbryter butikkinnehaveren og himler med øynene.

Dolken undersøkes nøye. Og jo da, det er virkelig en norsk flyger paradedolk, modell 1925! Original! Laget i 50 eksemplarer, med kun fem i privat eie i dag! Dolken har risset inn nummer 28 på knivblad og slire. Dette er ekte saker.

— Men du skal vel ha den selv, går jeg ut fra? spør Alvsaker forsiktig.

— Å ja, du! Denne må du nok se langt etter. Selvsagt skal jeg ha den selv. Jeg kom bare innom med den for å erte deg, sier den anonyme med et stort flir.

Samlernes samlingssted

Alvsaker forteller at mesteparten av varene som selges i butikken enten er byttet med andre militæreffektsamlere eller kjøpt via internett.

— Det er et stort marked for slikt, spesielt i utlandet og spesielt på internett. Men jeg har nå en del kunder her i butikken min og, smiler mannen som synes det er viktig å ta vare på vår militære historie - før den forsvinner.

SJELDEN: En norsk flyger paradedolk, modell 1925. Laget i 50 eksemplarer, der kun fem er i privat eie i dag.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
EN «RUSSER» I BERGEN: Her har Guttorm Alvsaker ikledd seg en sovjetrussisk paradeuniform med generalmajors jakke og marskalklue fra rundt 1980-tallet. Han ser beundrende på en norsk general paradeuniform og en engelsk oberstlue fra rundt 1970. Et lite pust fra vår militære fortid.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
ÆRESBEVISNINGER: Amerikanske medaljer i søkk og kav. Noe for enhver smak ...<p/>FOTO: ARNE NILSEN