Men leder for en russisk delegasjon krever at Estlands regjering må gå av.

Ifølge Estlands forsvarsdepartement skal statuen reises på en militær gravlund i løpet av mandag ettermiddag.

– Statuen er rengjort og blir plassert på gravlunden i dag, sier en talsmann for Estlands forsvarsdepartement. Det skal bygges en mur rundt statuen, og hele stedet skal være ferdig i løpet av mai eller juni. En offisiell innvielse av det nye stedet vil skje 8. mai, på 62-årsdagen for de alliertes seier over Nazi-Tyskland.

– Etter vår oppfatning må Estlands regjering gå av, sa leder for den russiske Statsdumaens veterankomité, Nikolaj Kovaljov, før avreise til Tallinn i spissen for en delegasjon mandag.

Statsdumaen vedtok før helgen en sterkt fordømmende resolusjon mot Estland. I resolusjonen krevde russiske parlamentarikere at Russlands ambassadør til Estland hjemkalles, at estiske politikere forbys innreise til Russland og begrensninger i samarbeidet med Estland innenfor bank-, energi— og transportvirksomhet.

Voldsomme opptøyer preget Estlands hovedstad Tallinn i helgen etter at estiske myndigheter fjernet statuen fra sentrum av hovedstaden. En 20 år gammel demonstrant døde, over 150 ble skadd og rundt 1.000 ble arrestert i sammenstøt med politiet. Russiske myndigheter har sterkt fordømt Estlands regjering for å ha flyttet statuen.

Etniske russere utgjør en tredel av Estlands befolkning og betrakter statuen som et minnesmerke for seieren over nazismen. Men mange estlendere betrakter statuen som et minnesmerke over tiår under sovjetisk okkupasjon.