34-åringen fra Sogndal sørget i helgen for å få navnet sitt foreviget, som den første som har svømt den 32 kilometer lange fjorden på langs. Og det gjorde hun i vann som holdt mellom 10 og 12 grader.

— Et mareritt

— Siste biten var et mareritt. Jeg hadde egentlig planlagt rene sjarmøretappen i dag, men det ble en tøff utfordring. Når det er så kaldt i vannet, stiver musklene av og slutter og fungere, og det er et slit å komme seg gjennom, sier Cirotzki.

Ferden ingen mann eller kvinne har prøvd seg på før, startet fredag ytterst i Aurlandsfjorden ved Timreviki. Første etappe gikk til Beitelen, på lørdag svømte Cirotzki inn til Aurlandstangen og i dag brukte hun vel tre timer på siste etappen inn til Flåm innerst i fjorden.

— Jeg hadde sett for meg en ren nytelsestur på to dager, men på grunn av det kalde vannet måtte jeg dele det i tre etapper. For meg er det stor forskjell på kun et par graders varme. Når det er 15 grader kan jeg svømme nærmest i evigheter, men når det kryper mot 12 grader får jeg problemer med spasmer i hendene, forteller hun.

Ni grader på det kaldeste

Vannet i Aurlandsfjorden ble på det varmeste målt til 14 grader av hjelperne i følgebåtene, og på det kaldeste ni grader.

Vi snakker med svømmeren vel to timer og en lang varm dusj etter at hun steg opp fra vannet i Flåm.

— Da jeg gikk i land var jeg veldig emosjonell, det var nesten som tårene tok meg. Det er ikke så ofte jeg opplever det, det var nesten umenneskelig vondt på slutten, sier hun.

Da er det vanskelig å unngå å spørre hvorfor hun gidder.

— Jeg gjør det for å se hva jeg er laget av, for å se hva jeg har å gi når det butter i mot, sier Cirotzki, som til daglig er fysioterapaut.

Inspirert av engelskmann

At det blir akkurat fjordsvømming, er delvis engelskmannen Lewis Gordon Pugh sin fortjeneste. Den engelske fjordsvømmeren inspirerte henne i fjor til å bli første kvinne fra Vestlandet til å svømme over den engelske kanal, en tur på nesten fire mil. Fjordsvømming ble en naturlig oppladning til den bragden.

Fjorderobringen skyldes også delvis eget konkurranseinstinkt.

— Jeg har hørt at det er andre som har villet prøve seg på Aurlandsfjorden, så nå tenkte jeg at jeg bare måtte få navnet mitt på den, sier hun og røper at hun vil gjøre flere erobringer denne sommeren.

— Jeg har tre store mål jeg vil nå denne sommeren. I tillegg til Aurlandsfjorden vil jeg også ta Geirangerfjorden og Fjærlandsfjorden, sier Cirotzki.

Det var til treningsprogrammet til kanal-svømmeturen hun kom på ideen å svømme de "uberørte" fjordene i Sogn og Fjordane, men i fjor måtte hun utsette planene fordi det ville blitt for tøft for kroppen.

Tenkte på farmor

Og Sogndal-svømmeren er ikke i tvil om hva som var tøffest.

— Det er helt forskjellig. I kanalen svømte jeg stabilt i 18 grader i 15 timer, mens her er det temperaturen som styrer hvor mye du kan klare, sier hun.

Og når det røyner på som verst må Cirotzki gå dypt i seg for å klare seg gjennom kalde elveutløp og strie strømmer i norske fjorder.

— Da må jeg finne noe å fokusere på, for eksempel personer som betyr mye for meg, personer jeg kjenner.

I det iskalde vannet inn mot Flåm i dag, var det en spesiell person som hjalp litt ekstra.

— I dag tenkte jeg på bestemor, en utrolig flott og sterk kvinne. Det hjalp på, sier Cirotzki.

VAKLEVOREN: Sønnøve Husabø Cirotzki (34) trår i land i Flåm - bak seg har hun 32 kilometer med fjord. - Umenneskelig, var hennes egen beskrivelse.
Ragnhild Skahjem
TOK KANALEN: I fjor svømte fysioterapauten fra Sogndal over den engelske kanalen som første kvinne fra Vestlandet, men Aurlandsfjorden var tøffere, ifølge henne selv.
Bergens Tidende