— Vi har hatt noen år etter at Singstar kom hvor jeg og lillesøsteren min seint på natten julaften har konkurrert i ABBA-sanger, forteller Erna Solberg.

BT møtte statsministeren julaften formiddag i Pepperkakebyen, hvor hun fortalte litt om familiens juletradisjoner.

- Abba var litt ukult

Som oftest har det vært lillesøster som har gått seirende ut av karaoke-duellene:

— Hun er ABBA-generasjonen, mens jeg syntes ABBA var litt ukult da de kom, sier statsministeren.

Nå lurer imidlertid statsministeren på om ABBA-juletradisjonen er et tilbakelagt kapittel.

— I fjor syntes mennene at det ble litt håpløst, så spørsmålet er om det blir avlyst i år. Vi får se, sier Solberg.

Håper på kirkebesøk

Julekvelden skal Solberg tilbringe hos moren og søsteren, som bor i samme hus. Der venter en tradisjonell julefeiring med pinnekjøtt, juletregang og julegaveåpning.

Statsministeren forteller at familien iblant går i kirken på julaften. Hun håper å rekke innom Skjold kirke julaften.

Tradisjonen tro, kan det også bli en tur nedom Slåtthaug-isen i løpet av julehøytiden.

Tar kjøkkenansvar i julen

- Hvordan er det å komme hjem til jul?

— Det som alltid er et problem er at huset har stått med bare små gjestebesøk i løpet av høsten. Så det begynner med vasking og rydding. Det tar to dager med julesjauing før det blir fred, men nå er det fred.

For ektemannen Sindre Finnes, kan det bli riktig så rolig.

— Siden han står på kjøkkenet resten av året, blir det til at jeg lager mer av middagsmaten og ordner til i juleferien, sier Solberg.

- Ap flyter på en bølge

Erna Solberg svarte også BT på noen politiske spørsmål. Sammen med den blå regjeringen hadde hun medvind etter stortingsvalget i fjor.

I høst er det Arbeiderpartiet som har fått vind i seilene. Ifølge den siste meningsmålingen som Respons gjorde for BT og Aftenposten, fikk Arbeiderpartiet 42 prosent, mens kun 22 prosent av de spurte sa de ville stemt på Høyre.

Denne uken kom en måling for Bergen, som viste samme tendens. For første gang på syv år er Ap nå større enn Høyre, med 37,4 mot 31,4 prosent.

— Ap flyter nå på en bølge som sikkert mest dreier seg om at folk kanskje synes at vi ikke gjør jobben vår godt nok, eller at det er saker som vi gjør som de er uenige i. Til våren må Ap også svare på hva de vil. Vi vil også vise mer resulater av det vi har gjort og vise klarere hva vi gjør, sier Solberg.

- Enkeltsaker har dominert

Enkelte kommentatorer har forklart Høyre og Frps tilbakegang på meningsmålingene med at en del velgere ikke tidligere har forstått hva regjeringens varslede politikk gjennom valgkampen i praksis ville gå ut på.

— Er du mer redd for at velgerne ser at dere nå gjør jobben deres enn at de mener dere ikke gjør jobben deres?

— Nei. Jeg mener hovedutfordringen vår er at de store og viktige sakene vi jobber med ikke har kommet godt nok frem. Enkeltsaker dominerer fordi det er mye konflikt.

- Flere må bytte jobb

2015 er et valgår, men kan også bli et skjebneår for norsk økonomi. Oljeprisen har stupt fra 115 dollar i sommer til rundt 60 dollar på julaften.

— Det er ingen tvil om at mange nordmenn opplever mer usikkerhet. Med lavere oljepris og det allerede innkalkuerte fallet i investeringene til neste år, vil jobbskiftene øke - særlig i leverandørindustrien, sier Solberg.

Statsministeren vil ikke ta ordet "krise" i sin munn, men mener dagens situasjon kan være en viktig vekker.

— Vi må være forberedt på at det blir mye større usikkerhet til neste år. Derfor er det viktig at folk har buffere. Dette er en viktig påminnelse om at det å ikke ha for høyt boliglån er en viktig del av det å sikre seg for fremtiden.

Bra med kronefall

Hun viser likevel til at det store flertallet av nordmenn vil nyte godt av en varslet vekst i norsk økonomi også til neste år.

— Den lave kronekursen gjør også at den delen av industrien som ikke er avhengig av olje vil få bedre konkurransevilkår.

Statsministeren trekker frem omstillingsbehovet til norsk næringsliv som en av de største utfordringene Norge står overfor til neste år.

— Vi skal sørge for mer konkurransekraft for bedriftene og samarbeid mellom forskningsverdenen og bedriftene.

Roser Mohn-familien

Solberg hadde også fått med seg julegaven på én milliard kroner fra Trond Mohn og familien til Bergens Forskningsstiftelse.

— Det er en fantastisk gave. Vi er veldig glade for at private gir til forskning. Det er derfor vi har forsterkningsordninger for å stimulere universiteter og andre til å se etter andre inntektskilder. Jeg synes det er veldig bra at folk som tjener mye penger bidrar til videreutvikling av samfunnet, sier Solberg.