Høyres nye partileder heter etter alle solemerker Erna Solberg. Etter at partileder Jan Petersen i dag kunngjorde sin beslutning om ikke å ta gjenvalg som leder av Høyre, har spekulasjonene rast både i Høyre og i mediene.

De kandidatene som Høyre-folk hyppigst nevnte som aktuelle til å overta som partileder var Erna Solber, Per-Kristian Foss og miljøvernminister Børge Brende, i nevnte rekkefølge.

Foss legger da heller ikke skjul på hvem som er hans favoritt.

— Erna Solberg er en utmerket kandidat. Det er behov for et mer markant generasjonsskifte etter Jan enn det jeg står for. Jeg har vært nestleder i åtte av de ti årene Jan har vært leder, sier han til NTB.

Flertall vil ha Erna

Faktisk har et flertall av fylkeslederne sagt de anser Erna Solberg som favoritt til å bli valgt. Bare Oslo foreslo Per-Kristian Foss som kandidat. De andre fylkene har enten ikke gitt mediene noe svar eller pekt på både Solberg og Foss, og noen har pekt på Brende i tillegg.

Og kanskje har den overveldende støtten til Solberg vært avgjørende for at Foss så tidlig trekker sitt kandidatur. I hvert fall ventet han åtte timer med å gjøre det fra Petersen varslet sin avgang, en avgang som ikke kan ha kommet overraskende på Foss.

Det var i NRK Dagsrevyen Foss sa han ikke var aktuell som ny Høyre-leder.

Erna Solberg har ennå ikke bekreftet at hun ønsker å stille til valg som Høyre-leder.

Stor tro på Erna

I Hordaland Høyre har man stor tro på at Erna Solberg blir Høyres nye leder etter at Petersen, en uke før beregnet, ga beskjed om at han trekker seg som Høyre-leder på landsmøtet i mai.

— Vi ble tatt litt på sengen, sier en lett hektisk nestleder i Hordaland Høyre, Nils Marton Aadland. Han var i formiddag raskt ute med å lansere nesteleder Erna Solberg Petersens.

— Vårt inntrykk er at Erna har svært god støtte i de aller fleste fylkeslagene både langs kysten og i innlandet, sier Aadland. Så langt er det bare Oslo Høyre som har lansert Per-Kristian Foss, og i Sør Trøndelag har de pekt på tre lederkandidater. Foss, Solberg og miljøvernminister Børge Brende.

Hordaland Høyre vil ikke bare ha Solberg fordi hun er fra fylket. Aadland lister opp en rekke superlativer når han skal beskrive henne.

— Vi vil ha Erna fordi vi mener at hun er den beste av flere gode kandidater. Hun er dyktig. Hun har markert seg veldig positivt som statsråd. Hun er ung og hun er kvinne. Hun representerer fornyelse, men har samtidig bred og solid erfaring etter å ha vært stortingsrepresentant helst siden 1989. Aadland fremhever Solbergs evne til å være tydelig og klar på det politiske budskapet. - Hun er populær også blant sine politiske motstandere og er dyktig til å formidle sine meninger. Vi ser for oss at hun blir en leder som kan sitte lenge.

Også formann i Bergen Høyre, Torbjørn Hansen, uttrykker begeistring for Erna Solbergs kandidatur.

— Partiet og våre velger er klar for et generasjonsskifte. Da har Erna Solberg og autoritet og respekt som trengs for å fylle rollen som partileder. Hun vil appellere til nye grupper av velgere.

Verken Solberg eller Foss har så langt villet svare på om de er lederkandidater. Til bt.no sier Solberg at hun ble orientert like før helgen av Jan Petersen. Hun vil svare valgkomiteen før hun svarer på spørsmål om sitt lederkandidatur til media.

NY HØYRE-LEDER?: Erna Solberg.
EIRIK BREKKE (arkiv)